UPDATE Ambasadorul României în Armenia a făcut glume despre contabili evrei lacomi şi despre homosexuali. Sorin Vasile, rechemat de urgenţă în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului MCA România solicită Preşedinţiei României să ia de urgenţă măsuri în urma unor declaraţii catalogate ca „antisemite şi homofobe“ făcute de diplomatul Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia.

UPDATE ora 13.20 Ambasadorul Sorin Vasile a fost rechemat de urgenţă în ţară de Ministerul Afacerilor Externe, pentru declaraţiile făcute.

Iată comunicatul emis de MAE vineri, 5 decembrie:

„Referitor la comentariile făcute de Sorin Vasile, ambasadorul României la Erevan, într-o conferinţă publică susţinută în Armenia, Universitatea Americană din Erevan, MAE face următoarele precizări:

Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate.

Conducerea MAE a transmis deja instrucţiuni ambasadorului pentru ca acesta să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale întru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional.

Având în vedere că România va deţine, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA),  Ministerul Afacerilor Externe va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova“.

image

Regretele ambasadorului de la Erevan

Ambasadorul Sorin Vasile şi-a cerut scuze în cele din urmă pentru discursul său scandalos de la Universitatea Americană din Armenia, susţinut la 19 noiembrie 2014, în Erevan. Scrisoarea sa a fost publicată pe acelaşi site civilnet.am:

„Vreau să-mi exprim regretul că remarcele mele despre tragicele evenimente care au cauzat infinită suferinţă poporului armean la începutul secolului trecut au ajuns să cauzeze, dincolo de orice intenţie, offense poporului armean. Îmi pare foarte rău pentru orice neînţelegere pe care am provocat-o, prin felul în care comentariile mele au fost interpretate. Unele dintre remarcele mele au fost considerate nepotrivite, astfel că le regret profund. Subliniez cu fermitate că Armenia are în mine un prieten. Toată activitatea mea certifică înalta consideraţie pentru Armenia ca ţară cu istorie măreaţă şi pentru viitorul său“, a transmis ambasadorul Sorin Vasile.

Autorul articolului, Guillaume De Chazournes, notează: „Ambasadorul a acceptat, în sfârşit, să-şi ceară scuze, deşi iniţial refuzase. Aşa că mulţumim tuturor cititorilor care au distribuit acest articol şi şi-au arătat indignarea“.

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului MCA România a avertizat asupra derapajul diplomatic.

„În discursul său ţinut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean.

Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate. Domnul Vasile a «expediat» genocidul armean într-o frază, a făcut comparaţii homofobe şi a glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit“, arată reprezentanţii MCA România.

Declaraţiile ambasadorului României au fost făcute publice de publicaţia locală Civil Net.

„Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depăşind cazurile Şova şi Neamţu, care ulterior au retractat declaraţiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declaraţiile antisemite erau comune printre puternicii zilei.

Acest incident este pur şi simplu revoltător. Unii dintre cei implicaţi în incidente similare, şi-au asumat responsabilitatea şi au retractat declaraţiile iniţiale. Domnul Vasile a refuzat să îşi ceară public scuze, angajând reputaţia şi responsabilitatea României pentru aceste declaraţii“, declară Maximillian Marco Katz, fondatorul MCA România.

MCA România reaminteşte parlamentarilor că ar trebui să actualizeze legislaţia rasistă şi să întărească rolul educaţiei.

Discursul halucinant al ambasadorului român

Site-ul armean relatează că la data de 19 noiembrie, Sorin Vasile a fost invitat la Universitatea Americană din Armenia să vorbească despre parteneriatul dintre România şi Armenia. După cuvântarea sa, ambasadorul trebuia să răspundă întrebărilor venite din public. Când un student armean i-a adresat întrebarea ce este mai important pentru România, legăturile politice şi economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoaşterii genocidului armean, diplomatul a oferit un răspuns considerat de ziarişti drept stupefiant.

„Ce s-a întâmplat la începutul secolului trecut este foarte complicat… care este moralitatea? Să recunoaştem, ok… Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal… cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu.. ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay“.

Audienţa a rămas înmărmurită. Tăcere foarte ciudată şi stânjenitoare - descriu ziariştii. Care este legătura între moralitatea recunoaşterii unui genocide şi moralitatea cuplurilor homosexuale, s-au întrebat aceştia. Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

Ce a urmat nu a lăsat loc pentru ambiguitate.

„Nu este matematică. Ştiţi politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Să ştii că, de fapt, este o glumă bună cu evreii.. evreul, marele om de afaceri, care caută un contabil în compania sa şi pe primul candidat îl întreabă cât fac 10+10. 20, răspunde candidatul. Nu, nu eşti bun, ieşi afară. Al doilea răspunde 30. Nu, nici tu, ieşi afară. Şi vine al treilea şi spune: «10+10? Cât vrei să fie?». Ok, eşti angajat. Asta nu este matematică, să spui 1+1 fac 2. Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani. Nu spun cine este corect, cine nu este correct, pentru că nu am dreptul să spun, dar… este complicat“, a mai spus ambasadorul român.

„Că un ambasador poate să facă o glumă despre un grup religios, evreii, ca răspuns la o întrebarea despre genocidul armean, este pur şi simplu şocant şi insultător“, consideră ziariştii de la civilnet.am.

Cum prezintă ambasada evenimentul de la Universitatea Americană

Ambasada României în Armenia prezintă evenimentul menţionat de presă, în agenda sa diplomatică.

„La 19 noiembrie 2014, Ambasadorul României a conferenţiat la Universitatea Americană din Armenia (AUA). Tema expunerii a fost “România, UE şi politica de vecinătate a UE”.

Conferinţa a fost audiată de circa 100 de studenţi, rectorul AUA şi o serie de profesori de la Centrul “Jean Monet” şi Catedrele de ştiinţe politice şi sociologie-psihologie.

Diplomatul român a prezentat priorităţile României în perioada următoare, precum şi o serie de aspecte care vizează Vecinătatea Estică a UE.

Răspunzând unor întrebări care vizau situaţia drepturilor omului în România, Ambasadorul român a arătat că minorităţile naţionale din ţara noastră au garantate prin Constituţie locuri în Parlament, iar cea mai elocventă dovadă a deplinului consens interetnic o reprezintă faptul că, la 16 noiembrie 2014, pentru cea mai înaltă funcţie din stat a fost ales un cetăţean român de etnie germană.

Media armene au prezentat fragmente din expunerea diplomatului român“.

image

Vă mai recomandăm

Mihai Sturzu, următoarea victimă din PSD după Radu Mazăre. MCA România l-a somat să retragă de pe contul de Facebook o fotografie cu mareşalul Ion Antonescu

Heil Mazăre! „Ce vreţi, să mă duc la procuratură cu frizerul Gelu? Aşa sunt eu, îmi stă bine orice pun pe mine, fie că sunt Ştefan cel Mare sau Cezar“

Radu Mazăre, iertat de plângerea penală pentru antisemitism. „Timpul ne va arăta dacă regretele dumneavoastră sunt sincere“

Liviu Mihaiu: „Înţeleg antipatia pentru Mazăre, dar mi se pare la fel cu tunderea forţată a celor cu părul lung din anii `70“

Radu Mazăre, reclamat la Parchetul General pentru noua înfăţişare a la Hitler

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite