Un constănţean vrea să picteze Stradela Vântului în culorile Eladei. Proiectul la care este chemată să participe întreaga comunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stradela Vântului Constanta FOTO AA
Stradela Vântului Constanta FOTO AA

Anton Antoniadis, preşedintele comunităţii Elene din Constanţa, a avansat un proiect de reabilitare a Stradelei Vântului, arteră cu monumente istorice, care cândva despărţea mahalaua grecească de cea armenească.

Stradela Vântului, o arteră unică în Europa, de doar doi metri lăţime, are farmecul ei aparte în peisajul de la malul Mării Negre. Din păcate, mai multe construcţii ce o străjuiesc sunt în stare avansată de degradare şi temerea tuturor este că farmecul zonei va pieri. Anton Antoniadis, preşedintele comunităţii Elene din Constanţa, a cerut ajutor comunităţii pentru a-i reda farmecul de odinioară. „Prieteni, fără glume sau istorii, gargara de asemenea exclusă. Cine se "bagă" alături să facem prima străduţă din peninsulă? Voluntariat, donaţii, arhitectură, peisagistică.... până la dat cu bidineaua dacă putem spune asa. Fără glume, fără comentarii aiurea, fără fiţe. Vreau implicare şi seriozitate.

Hai să dăm zvon, să ne punem ideile si mai ales forţele cap la cap, să ne strângem, să arătăm că mai există oameni, voinţă, civism şi că ne pasă de oraş. Aştept să văd dacă turnăm aceleaşi vorbe goale sau putem face ceva împreună. Hai să facem prima stradă din Peninsulă.. NOI!! Este vorba cum am mai spus de Stradela Vântului pe care o ştim toţi, este mică, este deosebită şi nu necesită costuri atât de mari. Vrem să spunem celor ce vin după noi că încă suntem oameni şi ne pasă de oraş? Hai s-o facem!! Ne urnim?“, a cerut el ajutor constănţenilor.

Anton Antoniadis

Cum ideea sa a stârnit interes, s-a alăturat iniţiativei şi Asociaţia Pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea (ASPCD), cunoscută constănţenilor pentru lucrările de întreţinere a siturilor arheologice Termele Romane şi Edificiul Roman cu Mozaic şi a sediilor şi spaţiilor Uniunii Artiştilor Plastici – filiala 1 Constanţa. 

„Pentru proiectul nostru, ASPCD va întocmi întreaga documentaţie necesară, va depune şi va obţine de la Direcţia Judeţeană de Cultură acordul pentru reîmprospătarea faţadelor, implicând astfel autoritatea culturală în alegerea paletei coloristice şi a materialelor de epocă necesare pentru realizarea lucrărilor, in conformitate cu prevederile Legii 50/1991 cu toate completările şi modificările ulterioare şi prevederile Legii 422/2001 cu toate completările şi modificările ulterioare.

Alături de aceasta documentaţie ASPCD va pune la dispoziţie fonduri şi personal calificat pentru realizarea obiectivului propus, va atrage fonduri şi sponsorizări de la companii producătoare de materiale de construcţii. Materialele furnizate de acestea vor fi in strânsă concordanţă cu prevederile acordului emis de Direcţia Judeţeană de Cultură din punct de vedere al compoziţiei, granulaţiei si paletei coloristice“, anunţă Anton Antoniadis.

Antoniadis nu este la prima iniţiativă de răsunet. În anul 2016, el a încercat să doboare recordul  mondial la Sirtaki, reuşind să strângă pe plaja Modern din Constanţa peste 6.000 de oameni, însă, cum evenimentul a început cu întârziere, din cauza ploii, întunericul care s-a lăsat a făcut ca participanţii să rateze intrarea în Cartea Recordurilor.

.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Legendarul Zorba Grecul a trecut şi prin România: „Un adevărat Rai pentru un pehlivan ca mine“. Comunitatea elenă serbează Ziua Eladei

 

Artişti în temniţele comuniste. Drama pictorului care a fost condamnat la 20 de ani. „După eliberare, la Forţele de muncă mi-au spus: «Du-te de unde ai venit»“

   

Cosmin Năsui, istoric şi critic de artă: „După eliberare din temniţa comunistă, mulţi artişti au activat incognito, ca o motivaţie de a trăi“ 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite