Turismul de pe litoral, afectat de începerea școlii. „Rezervările scad dramatic”

0
Publicat:

Începerea noului an școlar încurcă planurile de afaceri pe care operatorii din turismul de pe litoral și le-au făcut încă de anul trecut. Ei solicită predictibilitate pentru a putea vinde vacanțe.

Început de an școlar FOTO: Călin Gavrilaș
Început de an școlar FOTO: Călin Gavrilaș

Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar pe 5 septembrie, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, aprobată prin Ordinul ministrului Educației în 31 martie 2022. Data de 5 septembrie îi încurcă pe agenții economici cu afaceri pe litoral deoarece ei mizau pe turiști în primele două săptămâni de toamnă.

Ne afectează foarte tare faptul că școala începe pe 5 septembrie. Toate unitățile se închid mai devreme cu o săptămână, cu o pierdere pe care nu o putem calcula acum”, declară pentru „Adevărul” Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El arată că sezonul turistic de pe litoral se scurtează astfel și mai tare deoarece, cu aproape o săptămână înainte de începerea școlii, familiile cu elevi nu mai vin la mare.

„Săptămâna dinainte de începerea școlii a fost dintotdeauna una slabă la vânzări. Nu numai că începe mai devreme școala dar afectează și săptămâna de dinainte. De la 1 septembrie scad rezervările dramatic”, afirmă președintele FPTR.

Începerea anului școlar pe 5 septembrie afectează nu doar rezervările pe litoral, ci și forța de muncă. Patronii atrag atenția că mulți dintre angajații sezonieri erau elevi, iar aceștia deja au renunțat la muncă pentru că se pregătesc de școală.

Lipsa predictibilității, dușmanul turismului

Răducan spune că principala problemă constă în faptul că Ministerul Educației stabilește aceste date „în timpul jocului”, indicând luna martie 2022, când ministrul Sorin Cîmpeanu a dat Ordinul cu structura anului școlar.

„Noi am făcut contractele anul trecut când se vehicula, se spunea, se zvonea că școala va începe alt cândva. Noi lucrăm la nivel de zvonuri anticipate. Nu putem să facem contracte și planuri de afaceri pe baza zvonurilor”, spune președintele FPTR.

Patronatele din turism arată că în această perioadă este în derulare programul „Litoralul pentru toți”, iar tarifele sunt mici, ceea ce ar fi dat posibilitatea multor români cu posibilități financiare mai modeste să vină la mare. Doar că, cei care au copii care încep școala nu se vor bucura de soare și apă la început de toamnă.

Nu noi contăm, ci românii care nu-și pot petrece un mic concediu la mare. Exact ca și în situația tichetelor de vacanță, despre care mulți spun că sunt date ca să susțină turismul românesc. Nu este adevărat. Sunt date pentru ca românul să-și refacă forța de muncă, să plece să se odihnească, să se liniștească”, explică Dragoș Răducan.

Familiile cu copii, o treime din clienți

Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro (cel mai mare operator de rezervări) spune că familiile cu copii de vârstă școlară sunt cam 30-35% din piața de litoral, în general. Pe final de sezon, în septembrie, procentul lor este ușor mai scăzut deoarece atunci vin segmentele de vârstă mai înaintată.

„Nu este o scădere dramatică, dar nu este nicio creștere. Ce am constatat este că au crescut rezervările pe prima săptămână de septembrie, ceea ce înseamnă că s-au translatat sejururile. Concluziile se pot trage după această perioadă”, spune Nedea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite