Sezon estival afectat de războiul din Ucraina. Preferințele românilor pe litoral

0
Publicat:

Războiul din Ucraina a influențat sezonul estival 2022, pe litoralul românesc. Stațiunea Eforie Nord a fost cea mai căutată de turiști anul acesta, devansând Mamaia.

Plajă pe litoralul românesc FOTO: Călin Gavrilaș
Plajă pe litoralul românesc FOTO: Călin Gavrilaș

Conform unui bilanț prezentat de Litoralulromanesc.ro, sezonul 2022 a însemnat o creștere a vânzărilor cu aproximativ 18 procente în comparație cu vara trecută. În schimb, creșterea volumului de turiști a fost mai temperată, de aproximativ 6%, peste 220.000 de persoane rezervându-și sejurul la mare în 2022 prin intermediul turoperatorului.

Principalul factor perturbator care a influențat cererea la nivelul întregului litoral și care, de altfel, a avut un impact în toată industria de turism, este legat de războiul din Ucraina, care a accentuat presiunea inflaționistă”, spune Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro

El arată că scumpirile în lanț ale produselor și serviciilor au dus la scăderea apetitului românilor pentru vacanțe în general, nu doar pe litoral, pentru că primul lucru la care oamenii renunță în momentul în care se confruntă cu dificultăți financiare este vacanța.

Pe de altă parte, dacă în 2021 pandemia de coronavirus i-a determinat pe mulți români să-și facă vacanțele în țară, litoralul autohton fiind destinația favorită, lucrurile s-au schimbat în 2022, când românii au putut călători fără restricții în străinătate.

Astfel, acel segment de turiști care au venit la Marea Neagră anul trecut conjunctural, din cauza crizei sanitare, s-au îndreptat vara aceasta către destinațiile pe care le frecventau în alți ani, adică Grecia, Turcia, Spania etc.

Preferințele românilor pe litoral

Românii care au ales, anul acesta, să-și facă vacanțele pe litoral au căutat pachete cu servicii integrate, care să includă nu doar cazare și masa, ci și plajă și agrement. De asemenea, turiștii au pus din ce în ce mai mult accent pe calitatea destinației, atât în ceea ce privește accesibilitatea, cât și aspectul general al stațiunii alese și variantele de petrecere a timpului liber.

Potrivit unui sondaj la care au participat peste 10.000 de turiști, curățenia din hoteluri a fost evaluată cu nota 8,50 din 10, serviciile primite – cu 8,22, poziționarea hotelului – cu 8,99, personalul – cu 8,45, iar raportul calitate-preț - cu 8,05. Singura categorie care a obținut o medie sub 8 (nota generală 7,64) este cea privind dotările unităților de cazare.

Valoarea medie a unei vacanțe pe litoral a fost de 498 de euro pentru două persoane, în creștere ușoară, de 6 procente, față de 2021, când a fost 470 euro. Durata medie a sejurului în acest an a fost de 5,1 nopți față de 5,4 nopți anul trecut.

Eforie Nord, cea mai căutată stațiune

Clasamentul stațiunilor preferate de români pentru sejurul de vară, raportat la numărul total de rezervări al agenției, a suferit modificări, Eforie Nord devansând Mamaia.

Practic, în comparație cu sezonul 2021, Eforie Nord a înregistrat o creștere a rezervărilor de la 22,7% la 27,6%, în vreme ce în Mamaia scăderea a fost de la 30,7% la 26%, cifrele corelate arătând că turiștii care obișnuiau să meargă în Mamaia au migrat către stațiunile din sud, în special către Eforie Nord.

Unul dintre motivele care au afectat fluxul de turiști în Mamaia a fost legat de taxa de parcare în stațiune, o decizie a autorităților intens contestată de operatorii din turism care au reușit, la jumătatea sezonului, să determine autoritățile să reducă valoarea acestei taxe. 

Cei mai mulți turiști care și-au făcut vacanțele în stațiunile autohtone de la Marea Neagră au venit din București - 40,09%, următoarele poziții în clasament fiind ocupate de Prahova - 6,96%, Cluj - 6,92%, Iași - 4,55%, Brașov - 4,36%. În top 10 mai intră județele Timiș, Argeș, Dâmbovița, Bacău, Suceava.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite