Câte hectare de plaje noi apar între Neptun și Cap Aurora

0
Publicat:

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a semnat contractele pentru execuția lucrărilor de reducere a eroziunii costiere în sudul litoralului. Firma care a câștigat are peste 150 de ani de experiență în domeniu.

Plajele din sudul litoralului foto: ABADL
Plajele din sudul litoralului foto: ABADL

Contractele semnate marți, 23 august, prevăd execuția lucrărilor aferente Lotului 8 – Jupiter – Neptun și Lotului 9 - Balta Mangalia – Venus – Aurora, care sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)”.

„În urma finalizării procedurii de licitație firma căștigătoare este compania olandeză Van Oord, cu peste 150 de ani de experiență în construcții hidotehnice marine, care în prezent se află în plină execuție, pe litoralului românesc, a Lotului 5 - zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud”, transmite ABADL.

Conform proiectului, după efectuarea lucrărilor, plajele din sudul litoralului se vor lărgi cu 32 de hectare în Olimp, cu 30 de hectare în Neptun și Jupiter, iar în zona Balta Mangalia-Venus- Cap Aurora cu 37 de hectare.

Plajele din sud vor fi lărgite foto: ABADL
Plajele din sud vor fi lărgite foto: ABADL

Lucrările efectuate în sudul litoralului vor contribui la:

• protejarea și reabilitarea litoralului românesc și factorilor de mediu, prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului de eroziune costieră;

• atingerea obiectivului de reducere a efectelor și pagubelor asupra populației cauzate de fenomene naturale produse de schimbările climatice;

• protejarea biodiversității marine și a zonei litorale vizate;

• activități de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.

Noile structuri vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani.

Valoarea investiției pentru Lotul 8 - Jupiter – Neptun este de 220.013.079,80 lei fără TVA și pentru Lotul 9 este de 415.819.264,40 lei fara TVA.

Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului de reducere a eroziunii costiere se alătură altor nouă zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea Lotul Mamaia a fost deja finalizat.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri