Top 5 practici bizare în secţiile de votare. Cum se pot frauda alegerile: „Ceva s-a întâmplat. La ora 18.00, era vot egal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda măsurilor de securitate luate cu ocazia alegerilor locale din 5 iunie 2016, privind eliminarea practicilor ilegale, mai mulţi membri ai secţiilor de votare au dezvăluit pentru „Adevărul“ câteva căi prin care s-ar fi putut frauda procesul electoral şi cum puteau acorda ilegal voturi pentru un candidat sau altul.

Mai multe persoane care au făcut parte din comisiile de votare în municipiul Constanţa, care au cerut să le fie protejată identitate, au dezvăluit pentru „Adevărul“ câteva practici suspecte de fraudă electorală, folosite în ziua alegerilor locale, pe 5 iunie.

1.    Cărţile de identitate cu stampilă
Spre exemplu, la secţia de votare din aşa-zisul „cartier al nevoiaşilor“ al Constanţei, Henri Coandă, mai mulţi alegători s-au prezentat la vot cu cărţi de identitate provizorii. „De regulă, pe acestea nu se lipesc autocolante, pentru că sunt valabile doar o lună, însă cei care le deţineau cereau expres acest lucru: «Ca să dovedim că am votat, doamn㻓, explicau ei.

2.    Buletinul de vot fotografiat
O situaţie gravă, povestesc sursele „Adevărul“, s-ar fi petrecut în ziua votului la o secţie din cartierul Tomis Nord. „Un membru al comisiei a auzit dintr-o cabină de vot un zgomot care indica o filmare. A fost chemat jandarmul care, la rândul lui, a apelat poliţia. Oamenii legii au cerut telefonul tânărului şi au şters filmarea. Anchetat, el a spus că i s-a cerut să dovedească faptul că a votat cu PSD pentru a primi 50 de lei“, a povestit martorul. Votul a rămas în urnă, iar tânărul a primit amendă contravenţională pentru filmarea votului.
 
3.    CNP-urile introduse manual

Martorii consultaţi de „Adevărul“ susţine că tableta de scanare a cărţilor de identitate ale votanţilor nu asigură protecţie 100% împotriva tentativelor de fraudă. S-au putut scana doar cărţile de identitate, nu şi buletinele vechi cu file sau paşapoartele. „Tableta are două opţiuni: scanare CMZ sau introducere CNP în mod manual, pentru buletinele vechi sau pentru paşapoarte“, ne explică un operator de calculator care a fost prezent într-o secţie de votare. Au fost situaţii când tableta s-a defectat, la un moment dat, la o secţie de votare şi cel desemnat s-o folosească a introdus CNP-urile alegătorilor manual.
 
„Spre exemplu, la o secţie de votare s-au introdus manual CNP-urile mai multor votanţi care se regăseau pe liste permanente la ultimele alegeri şi ulterior a fost foarte simplu ca cineva din comisie să introducă în urnă câteva voturi în plus, atâtea câte CNP-uri s-au scanat“, povesteşte o sursă.

4.    Votul pe liste suplimentare

Sursa mai spune că au existat cazuri duminică, 5 iunie, când alegătorii ajunşi la secţie au descoperit că a votat altcineva în locul lor. Li s-a explicat că a fost o eroare de tastare a CNP-ului, iar că pe borderou a semnat cineva din greşeală în locul lor şi astfel votanţii erau trecuţi pe liste suplimentare.

Într-o altă situaţie descrisă, doi alegători au descoperit că figurau în sistemul electronic la o secţie de votare, iar pe listele permanente la alta. „Ar fi putut să voteze la ambele, dacă nu exista tableta de scanare a cărţilor de identitate“, explică sursele „Adevărul“.

5.    Mobilizarea cu lista în mână

În vreme ce pacienţilor internaţi la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa li s-a interzis votarea, întrucât membrii secţiei din apropierea unităţii medicale n-au mers cu urna mobilă la paturile lor, altfel se pare că s-au petrecut lucrurile cu votanţii din unele cartiere. Din informaţiile primite de ziarul „Adevărul“, membrii unuia dintre partide s-au mobilizat şi au plecat, cu listele în mână, la porţile votanţilor mai săraci, ameninţându-i că, dacă nu se prezintă la secţie să-şi exercite votul, „nu vor mai primi nimic“.

Decebal Făgădău: „Exclus aşa ceva“

Primarul ales al Constanţei, Decebal Făgădău (foto), care a candidat din partea PSD, a spus că este exclus să se fi întâmplat aşa ceva. „Le recomand tuturor celor care au asemenea informaţii să meargă la poliţie şi la parchet“, a replicat Făgădău.

image

Contracandidatul său, Vergil Chiţac, din partea PNL, care a pierdut lupta, obţinând doar 34,63%, faţă de 42,01% - procentul lui Decebal Făgădău, spune că a fost dubios un fapt: „La ora 18.00, eram la egalitate cu contracandidatul meu. După această oră, inexplicabil, foarte mulţi votanţi de etnie romă din cartierele Palas şi Coiciu, dar şi din Henri Coandă, au mers la vot“, a afirmat liberalul. „Diferenţa s-a făcut după ora 19.00, când ei au intrat în panică şi s-au mobilizat. Ceva a fost“, a adăugat Chiţac.

Nicio sesizare de fraudă

În municipiul Constanţa nu s-a depus la Poliţie nicio sesizare privind coruperea alegătorilor sau alte fraude. În plus, spre deosebire de precedentele alegeri, la cele din 5 iunie, la nivelul judeţului Constanţa s-au întocmit foarte puţine dosare penale „in rem“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite