Salvador Dali şi Rembrandt, în premieră la Constanţa. Lucrările celor doi celebri artişti, expuse la muzeele de la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvador Dali şi Rembrandt, artişti aduşi în premieră la Constanţa
Salvador Dali şi Rembrandt, artişti aduşi în premieră la Constanţa

Doi titani ai artei plastice universale, Rembrandt şi Salvador Dali, pot fi admiraţi în această perioadă la Constanţa. Lucrările acestor mari pictori ai lumii sunt expuse în muzeele de la malul mării, în expoziţii aduse în premieră.

Rembrandt (1606-1669) este oaspetele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Expoziţia sa itinerantă de gravuri, vernisată la 27 aprilie, se intitulează „Rembrandt Van Rijn. Apogeul Artei Gravurii“ şi va rămâne la Constanţa timp de 5 luni, până la finele lui septembrie.

Publicul are şansa să vadă o colecţie de 273 de gravuri semnate de artistul olandez. „Rembrandt este autorul a 600 de picturi, 300 de gravuri şi a peste 2.000 de desene, cea mai timpurie gravură a sa datând din 1626, pe când avea doar 20 de ani. De altfel, gravurile şi nu picturile l-au făcut celebru în timpul vieţii sale. Prin măiestria de care a dat dovadă, Rembrandt adaptează perfect gravura artei sale; realizează teme biblice, peisaje, portrete, nuduri“, spun organizatorii. Colecţia se află în posesia Bibliotecii Naţionale Franceze, fiind donată în secolul al XIX-lea de istoricul Eugene Dutuit.

Dali (1904-1989) este artistul care expune la Muzeul de Artă Constanţa, până la 14 iunie. Expoziţia „Biblia Sacra“ cuprinde lucrări de litografie şi grafică ale celebrului artist spaniol, inspirate din Sfânta Scriptură. Ele au fost create între 1963 şi 1964, fiind pictate iniţial în acuarelă, apoi transpuse în tehnica litografiei colore în 1970. Colecţia aparţine germanului Thomas Emmlerling, manager de artă specializat pe grafica modernă, care a vizitat Constanţa cu ocazia vernisajului din 2 mai.

Pe aceeaşi temă:

Cadaques, golful boem de la capătul lumii în care a trăit Salvador Dali

Ministrul Culturii la vernisajul expoziţiei dedicate lui Rembrandt: "faptul că a venit mai întâi la Cluj e un mesaj important"


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite