Reţea de falsificatori de diplome, anihilată la Constanţa. În schimbul sumei de 1.500 de lei se putea obţine un certificat de pregătire profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane au fost reţinute după ce puseseră la punct o adevărată reţea de diplome falsificate. Pe baza lor, mai multe persoane s-au angajat la Şantierul Naval sau pe platforme petroliere.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Burlacu Vasile Ştefan, Burlacu Cecilia-Ana, Burlacu Cezar-Mihail, Ghelase Ion, Constantin Romus Ionel şi Vasea Ion pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. 
 

Inculpaţii, aflaţi în stare de reţinere, au fost prezentaţi în cursul zilei de 4 februarie 2016, cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa.

În perioada iulie 2014 – februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniu tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională, către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.
 

Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator, etc., şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014, sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015. Aceste certificate au fost utilizate de beneficiari în vederea angajării la Şantierul Naval Constanţa sau pe platforme petroliere.
 

În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa Burlacu Cecilia-Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar-Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome.

Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome, aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau nici un fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600-650 sau chiar 1.500 lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare.


Certificatele atestau, în mod nereal, că respectivii cursanţi au urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, finalizate cu note de 7, 8 sau 9.

În cauză, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat la data de 3 februarie 2016, un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa.
 

Alte 20 de persoane sunt cercetate pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, care în esenţă au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzaţi.  

Organele de urmărire penale au beneficiat de sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite