Leşurile de pe nava Queen Hind sunt încă prizoniere în epavă. Oile salvate şi duse în adăpost învaţă să se joace cu mingea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leşurile de pe nava Queen Hind, scufundată în noiembrie în Portul Midia, aşteaptă să fie scoase din epavă şi duse la un incinerator din judeţul Tulcea.

Ovinele moarte pe nava eşuată Queen Hind vor fi duse la un incinerator de animale din judeţul Tulcea. Acesta se află în localitatea Smârdan, pe malul Dunării, pe unde trece bacul spre Brăila-Galaţi. 

Discuţii între cei doi prefecţi, de Constanţa şi de Tulcea, au avut loc la începutul săptămânii, dar transportul încă nu a fost efectuat pentru că mai este de lucrat la navă. 

„Nu avem încă ok-ul de la prefectul nostru pentru primirea încărcăturii. Aşteptăm“, a declarat pentru „Adevărul“ Gelu Cazacioc, reprezentantul incineratorului Cazacioc SRL.

Deocamdată, Queen Hind, care a fost scoasă în seara de 25 februarie, este trasă la cheu în Portul Constanţa, în Dana 10 aparţinând Grup Servicii Petroliere (GSP), compania care s-a ocupat de ranfluare. 

Tot GSP se va ocupa de scoaterea leşurilor din epavă. Vasul trebuie decopertat şi trebuie degajate porţiuni din bordaj şi din punţi pentru ca leşurile să fie scoase din epavă.

„GSP are misiunea de a elibera epava de încărcătura biologică. Planul agreat presupune: pregătirea epavei pentru operațiunea de ecarisare (îndreptare cu winch-uri, spălare a punților); asigurarea accesului utilajelor la încărcătură; începerea operațiunilor de descărcare a leșurilor cu: graifer telecomandat, mini încărcătoare motorizate și transpaleți pentru zonele înguste, în condiţiile în care spațiul în interiorul navei este limitat, 
iar spațiul dintre unele punți este de aproximativ 1 metru înălțime; încărcarea leșurilor în containere etanșate și transportarea acestora cu mașini autorizate DSV la unitatea de incinerare din județul Tulcea“, a anunţat operatorul portuar.

Sursa GSP

În timpul acesta, berbecuţii şi oile salvate de pe navă se recuperează într-un adăpost din Ilfov, unde au învăţat mai nou să se joace cu mingea. Un berbec mai sportiv a primit numele de „Dudu Georgescu“ (fostă Gheată de Aur a României în anii ’70) pentru abilitatea sa fotbalistică.

„Petrecând multe ore pe săptămână în compania berbecilor salvaţi de la Midia, învăţăm noi înşine tot mai multe despre această specie nedreptăţită în atâtea privinţe. Pentru că în mod evident sunt nişte animale foarte curioase, cărora, atunci când se simt într-un mediu sigur, le place să exploreze şi să interacţioneze cu oamenii, ne-am gândit să le luăm nişte mingi. Majoritatea berbecilor le-au mirosit sau atins, cu o expresie adorabilă de uimire combinată cu entuziasm pe moace. Câţiva dintre ei chiar şi-au exersat lovitura de cap pe mingi, iar pe campionul acestor execuţii (pe care l-am alintat Dudu Georgescu) urmează să-l cunoaşteţi în zilele ce urmează“, a transmis ARCA, fundaţia care are în grijă ovinele de pe Queen Hind.

Accidentul naval s-a produs duminică, 24 noiembrie 2019, în Portul Midia. Queen Hind, o navă sub pavilion Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a scufundat în port. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, doar un marinar care a căzut în mare a suferit un şoc hipotermic. Doar 180 de oi au putut fi salvate. Restul cadavrelor aflate în descompunere au zăcut în continuare în apa mării sau pe navă. „Nu prezintă risc biologic“, au decretat autorităţile. 

Salvare oi de pe nava Queen Hind scufundată în Portul Midia FOTO ISU Dobrogea

Salvare oi nava scufundata in portul Midia FOTO ISU Dobrogea

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Epava navei „Queen Hind”, eşuată în Portul Midia, a fost adusă la mal

VIDEO Imagini de groază la bordul epavei eşuate în Portul Midia. Cadavrele oilor atârnă peste tot

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite