Proiectul Spitalului Policlinic Constanța, vizat de DNA. Prima licitație, prima fraudă

0
Publicat:

Primăria Constanța intenționează să construiacă un Spital Municipal Policlinic cu fonduri provenite din PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul a început cu stângul.  

Paturi de spital FOTO: Arhiva Adevărul
Paturi de spital FOTO: Arhiva Adevărul

Procurorii Serviciului Teritorial Constanța al Direcției Naționale Anticorupție au dispus sesizarea Tribunalului Constanța cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria municipiului Constanța a unei licitații privind achiziția „Serviciului de elaborare documentație tehnico-economică” aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic”, finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Inculpatul ar fi depus la instituția publică sus menționată mai multe documente false. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Disfuncționalități în derularea contractului

La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (07.10.2021), Primăria municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, reprezentând prestări servicii de prefezabilitate.

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului. 

Cu această ocazie, reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.

Aceste aspecte i-au determinat pe angajații primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali”, spun procurorii DNA Constanța.

În timpul cercetării penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în suma totală de 600.000 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, adică un an și opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

Trebuie menționat faptul că firma câștigătoare a licitației publice este, conform SICAP, SC Atlas Consulting & Proiect.  

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite