Șefa Direcției pentru Cultură Constanța, prinsă cu mită. Magdalena Tiță, plasată sub control judiciar

0
0

Procurorii DNA Constanța au anunțat că șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța, Magdalena Tiță, este acuzată de luare de mită și a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.

Magdalena Tiță FOTO: Replica de Constanța
Magdalena Tiță FOTO: Replica de Constanța

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 noiembrie 2022, a inculpatei Magdalena Tiță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța. 

Șefa Direcției este acuzată de comiterea infracțiunii de luare de mită.

În aceeași cauză procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Elena Mădălina Cliante, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (cercetată în stare de libertate) în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În data de 9 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian”, se arată în ordonanțele procurorilor DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, șefa Direcției Județene pentru Cultură trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (sau să nu exercite prerogativele funcției de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, precum și pe cele specifice activității de control și verificare la nivelul DJC Constanța, în vederea respectării aplicării reglementărilor legale din domeniul culturii și patrimoniului național.

„Inculpatei Magdalena Tiță i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, spun procurorii.

Celor două inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA Constanța.  

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite