Povestea suplimentului alimentar OROSTIM, scos acum pe piaţă de Institutul Cantacuzino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Sylvia Hoişie în laboratorul de la Cantacuzino Arhivă personală
Medicul Sylvia Hoişie în laboratorul de la Cantacuzino Arhivă personală

Preparatul utilizat atât ca tratament, cât şi ca supliment în infecţiile respiratorii a existat în România încă de la începutul anului 1990 şi a fost rezultatul muncii de aproape patru ani a echipei medicale care a realizat vestitul Polidin.

Medicul Sylvia Hoişie, cunoscută drept „mama” Polidinului, a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul”, că echipa tânără de la Institutul Cantacuzino din Iaşi care a realizat, pe lângă vestitul Polidin, şi vaccinul împotriva holerei, a vrut să demonstreze, în 1985, că poate mai mult şi a început cercetările pentru obţinerea unor produse care să lupte cu diferitele infecţii. Aşa a apărut şi OROSTIM, un produs farmaceutic administrat pe cale orală. Experimentarea acestuia s-a făcut după procedura obişnuită, mai întâi pe animale de laborator, apoi pe voluntari.

După doar patru ani, cât au durat cercetările şi obţinerea avizelor necesare pentru a pune produsul pe piaţă, OROSTIM a intrat în producţie la Iaşi. „Produsul nostru de la Iaşi a fost conceput ca preparat medical şi de aceea a urmat calea de aprobare şi autorizare a preparatelor medicale“, explică medicul Sylvia Hoişie, acum în vârstă de 93 de ani, care a condus echipa de cercetare şi care deţine certificatul de inventator de la OSIM pentru OROSTIM. „Aşa se face că preparatul, care conţinea 15 tulpini microbiene, a intrat în producţie, cu autorizaţia de a putea fi folosit, la începutul anilor ’90“.

Din păcate, aparatura de care dispunea atunci filiala ieşeană n-a permis decât producerea unei cantităţi relativ mici de produs, şi aceasta cu ajutorul dotărilor de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi. OROSTIM a devenit însă la fel de căutat ca şi alte produse similare imunostimulatoare. „El a fost agreat, date fiind bunele sale rezultate în prevenirea infecţiilor căilor respiratorii superioare în perioadele reci, fiind, în plus, uşor de utilizat“, spune medicul.

Imagine indisponibilă

Medicul Sylvia Hoişie 

OROSTIM era recomandat a fi folosit timp de trei luni în timpul iernii, câte o capsulă zilnic zece zile pe lună. În cazul copiilor, concentraţia activă era de 4 miligrame, iar în cazul adulţilor de 7-8 miligrame.

Din păcate, produsul se găsea foarte greu, fiind distribuit doar în câteva farmacii din Iaşi, Bucureşti şi din alte oraşe. L-a folosit şi inventatoarea lui, împreună cu întreaga familie, fără să existe vreodată reacţii adverse. „Sunt foarte fericită când am aflat că acum se produce din nou, şi presupun că se lucrează pe baza vechii noastre reţete“, spune medicul.

Un nou produs după o reţetă veche

După anii ’90, autorităţile sanitare româneşti nu au mai pus atât de mult accent pe produsele autohtone, piaţa românească începând să fie invadată de produsele occidentale similare. Pe de altă parte, s-a formulat exigenţa ca întreaga producţie să se modernizeze după modele din centrele de cercetare străine. „Ni s-a cerut mai ales ca circuitele de producţie să fie refăcute, pentru că, în cazul produselor noastre, ele se întretăiau. Un lucru care ne-a afectat puternic a fost acela că, spre exemplu, nu mai puteam să folosim la Polidin şi la celelalte preparate imunostimulatoare ingrediente româneşti, ci doar acelea standardizate. Dar formula preparatelor noastre se baza pe ingredientele autohtone, iar recursul la substanţele chimice standardizate a condus la multe rebuturi şi pierderi“, explică medicul cum a început declinul produselor româneşti.

În 2012, producţia tuturor preparatelor realizate la Iaşi a fost sistată printr-o decizie a conducerii de atunci a Institutului „Dr. I. Cantacuzino“ de la Bucureşti. Toate documentele, protocoalele tehnice şi tulpinile microbiene legate de producţia preparatelor imunomodulatoare ieşene au fost depuse la centrala Institutului.

La începutul acestei luni, Institutul „Cantacuzino” a lansat pe piaţă din nou un produs cu un nume asemănător celui preparat cândva la Iaşi: OROSTIM-HV. Medicul Sylvia Hoişie spune că, faţă de preparatul obţinut în urmă cu peste trei decenii, el conţine şi orz verde. „Cred că preparatul a fost realizat pe formula veche, altfel i s-ar fi dat un alt nume“.

Medicii militari îl prezintă ca supliment alimentar conţinând, pe lângă combinaţia a 15 tulpini bacteriene, şi o pulbere de extract de orz verde. OROSTIM-HV are proprietăţi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii. Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariţie a infecţiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivităţi cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii repetate şi persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.

orostim

În viitor, Institutul Cantacuzino intenţionează să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricaţie pentru producţia în serie a produsului. În prezent, produsul se vinde cu preţuri cuprinse între 25 – 60 de lei, în funcţie de numărul pastilelor din flacon.

Pe lângă Polidin, echipa de cercetători de la Institutul Cantacuzino din Iaşi a obţinut multe preparate în perioada sa de glorie. Astfel, s-au obţinut un preparat specific pentru infecţiile căilor respiratorii superioare, în concentraţii diferite, numit Bronhodin, sau Aerodin, produs cu instilaţie nazală. Mai târziu, s-a creat un preparat care conţinea Candida, sub numele de IBC şi care avea un rezultat foarte bun în alergii şi candidoze.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“

Destinul crunt al lui Mirjam Bercovici, evreică deportată la 18 ani. „Atât am suferit de foame, că acum nu mă culc niciodată dacă nu am pâine în frigider“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite