Povestea statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Constanţei dezvelită de regele Carol al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza oraşului Constanţa, intitulată „Elegia“, a fost dezvelită de regele Carol al II-lea şi a fost sculptată de Oscar Han, un mare artist al vremii. Ansamblul statuar a fost comandat de Ion N. Roman.

Ioan N. Roman (1866-1931), om politic, scriitor şi publicist, apărător al drepturilor politice ale dobrogenilor, numit de Nicolae Iorga „Patriarhul Dobrogei“, şi-a dorit să ridice la malul mării un bust al marelui scriitor Mihai Eminescu. De altfel, el a fost primul care a donat bani, fiind cap de listă pe lista de subscripţie deschisă la Constanţa. Importante sume de bani au mai dat Nicolae Iorga, Simion Mehedinţi, Elena Văcărescu, Cincinat Pavelescu, Hortensia Papadat Bengescu. 

„Chipul lui Eminescu se cuvine modelat cu evlavie adâncă şi cu excepţională înţelegere de mâna celui mai mare sculptor al României contemporane. Pe acest sculptor îl voi alege eu, şi eu singur îmi voi lua întreaga răspundere a alegerii“, spunea I.N.Roman, aşa cum aflăm dintr-un articol semnat de dr. Aurelia Lăpuşan în revista „Datina“. 

Sculptorul ales a fost Oscar Han, care a semnat un contract direct cu I.N.Roman pentru un bust din bronz de 1,50 metri al lui Mihai Eminescu şi figura simbolică reprezentând Elegia, în înălţime de 2,10 metri. În ziarul „Farul“, Octavian Goga scria: „L-aţi ales pe Eminescu şi aţi fost pricepuţi în alegere. Omagiul pe care i-l aduceţi vă face cinste, fiindcă dovediţi o înaltă înţelegere a culmilor de pe care vorbeşte gândirea noastră. Eminescu este şi rămâne cea mai strălucită încarnaţie a geniului românesc. Vremea de astăzi, cu toate izbânzile, ei îi aparţine./…/De aceea aţi avut o intuiţie fericită când vi l-aţi decretat ca paznic suprem al sufletelor voastre şi l-aţi turnat în bronz.” 

Monumentul de pe faleza Constanţei a fost inaugurat la 15 august 1934. P.S.S. Gherontie al Tomisului a oficiat slujba religioasă, iar Regele Carol al II-lea a dezvelit statuia. 

Un amplu reportaj de la faţa locului, rămas în arhiva sentimentală a jurnalisticii locale, îl datorăm ziarului Dobrogea Jună. „Inaugurarea monumentului lui Eminescu s’a desfăşurat într’un careu solemn în faţa unei numeroase asistenţe alcătuită din elite şi intelectualitatea oraşului nostru. Monumentul care este expresia unei geniale concepţii artistice – operă a sculptorului Oscar Han, este aşezat pe un dâmb cu iarbă în faţa mării, lângă Cercul Militar“, scria presa de odinioară.

Vă mai recomandăm:

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri
 

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite