Portul Tomis din Constanța a fost invadat de meduze. Ce spun specialiștii | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portul Turistic Tomis din Constanța a fost invadat de milioane de meduze, mari și mici și au acoperit întregul bazin în care sunt ancorate bărcile și yachturile. Biologii spun că nu sunt periculoase și cel mai probabil au venit aici în căutare de hrană, iar îndată ce apele se vor mai încălzi, se vor retrage în adâncuri, pentru că iubesc temperaturile scăzute.

Milioane de meduze din specia „aurelia aurita” – cunoscute sub numele de luna jeleu, meduza comună sau meduza-farfurie, au apărut în Portul Tomis. 

Biologii spun că nu este motiv de panică, iar oamenii nu trebuie să se teamă.

Meduzele nu fac rău și au ajuns aici pentru că sunt în căutare de hrană. Vietățile trăiesc în ape cu temperaturi scăzute, de aceea mulți o mai numesc și meduza de apă rece.

„Este o meduză litorală și se mai numește și meduză de port. Este normal să o găsim în porturi. Este slab înotătoare, o mișcă valurile, o adună valurile, iar o mare ca a noastră și cu zile cum au fost cu vânt de nord est destul de puternic s-au bucurat cei cu zmeele au împins meduzele în portul Tomis. Tot bazinul este plin și toate talienele pescarilor au fost pline cu meduze”, a declarat biologul Adrian Bîlbă pentru știrileprotv.ro. 

„Aceste meduze nu sunt periculoase cele din specia aurelia aurita, nici celelalte care sunt în Marea Neagră nu sunt periculoase. Cel mai probabil doar o mica iritație atunci când este atinsă pielea, dar foarte rar”, a declarat George Harcotă, cercetător al Institutului Marin „Grigore Antipa”.

Specialiștii spun că meduzele vor mai fi vizibile în apele din Portul Tomis până când marea se va încălzi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite