Pește din Marea Neagră pe masa de Revelion. Ce trebuie să mănânci ca să-ți meargă bine tot anul
0Se spune că peștele nu trebuie să lipsească de pe masa festivă de Revelion. Pescarii de la Marea Neagră au și o recomandare de pește care, consumat în noaptea dintre ani, îți aduce noroc în 2023.

Chiar dacă suntem la final de decembrie, iar temperaturile ar trebui să fie sub zero grade, sunt zile în care pescarii ies cu bărcile pe mare pentru a aduce la mal pește proaspăt. Vremea frumoasă și apa liniștită permit ca în plasele lor să se mai prindă anumite specii.
„Acum se mai prinde calcan, lufar și, în cantități mai mici, scrumbie. Am prins chiar și rechin mic, totul depinde de vreme. Dacă nu bate vântul și este soare, avem și pește”, explică Matei Datcu, pescar și proprietarul unui restaurant pescăresc din localitatea Agigea.
Calcanul este recunoscut de toată lumea fiind un pește plat, deosebit la gust, și care se prinde destul de aproape de țărmul mării. Lufarul, mai puțin cunoscut, este un pește răpitor din ce în ce mai căutat în cherhanalele de la Marea Neagră pentru gustul cu totul și cu totul aparte. Poate ajunge să cântărească până la 3 kilograme și să aibă o dimensiune de până în 60 de centimetri. Scrumbia de mare este puțin mai mică decât cea de Dunăre, fiind un pește ideal de gătit pe grătar.
Dintre peștii amintiți, Matei recomandă, pentru masa de Revelion, calcanul. Chiar dacă este un pește mai scump, el amintește zicala: „Dacă vrei să-ți meargă bine tot anul, mănânci calcan”. Desigur, pe aceeași masă festivă putem avea și preparate din alte specii de pește, inclusiv pește de apă dulce, și chiar fructe de mare, precum midii. Iar la aperitiv, desigur, icrele pot fi o delicatese, mai ales dacă le alegem pe cele de știucă și le preparăm după rețeta tradițională: ulei, lămâie, apă minerală şi puţină ceapă.

Calcan la plită sau cuptor
Calcanul se poate găti la cuptor sau pe plită. Matei Datcu recomandă mai întâi ca acest pește să fie pus pe plită sau pe grătarul încins pentru a primi „o față/crustă”, apoi continuăm prepararea lui în ce fel dorim. În nici un caz nu trebuie să îndepărtăm acei bumbi de pe suprafața pielii atunci când curățăm peștele.
„Scoateţi viscerele, crestaţi calcanul pe lung, de la cap spre coadă, după aceea se pune întreg pe plită şi se dă acea crustă”, explică pescarul.
Calcanul merge de minune gătit cu unt sau ulei de măsline, usturoi, piper și sare. Rețeta de preparare este simplă, iar rezultatul este unul deosebit. Un calcan la tavă sau pe plită va impresiona musafirii mai ales că acesta se pregătește întreg. Cel puțin patru persoane pot mânca dintr-un pește cu dimensiuni medii.
Dacă alegeți varianta de calcan la cuptor, în tavă puteți pune și legume (dovlecei, roşii, ardei). Acestea vor ajuta la aranjarea pe platou a calcanului, având culori deosebite, dar şi un gust aparte.
Peștele de Marea Neagră este bogat în acizi grași și conține puține calorii. Se poate combina foarte ușor cu legumele, ceea ce face ca alimentația să fie una ușoară, dar foarte gustoasă. Peștele trebuie însoțit de vin.
Cum recunoaștem peștele proaspăt
Oamenii care cumpără pește din magazine trebuie să urmeze câteva sfaturi date de pescari pentru a se asigura că acesta este proaspăt. Mai întâi, ochii peștelui trebuie să fie clari, să nu fie înfundați în orbite sau tulburi. Culoarea branhiilor trebuie să fie „vie”, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte.
„Când apăsați cu degetul pe carnea peștelui trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste, să fie intacte, nedesprinse de carne“, spune Matei Datcu.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă cumpărătorilor să urmeze mai multe sfaturi pentru a se asigura că au pe masa de Revelion pește proaspăt:
· Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;
· Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
· Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
· Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
· La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.