Pelerinaj la izvorul din care curge apa vieţii. Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea închinată Maicii Domnului, adună laolaltă toţi creştinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul Tămăduirii dobrogean FOTO Ionuţ Druche
Izvorul Tămăduirii dobrogean FOTO Ionuţ Druche

SĂRBĂTOARE În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii datează de la jumătatea primului mileniu creştin. Credinţa spune că Leon cel Mare (457-474), înainte de a deveni împăratul Bizanţului, se plimba prin pădurea de lângă Constantinopol, când a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut apă. La sfatul Maicii Domnului, Leon a găsit un izvor şi l-a ajutat bătrânul să bea apă, apoi l-a spălat pe ochi. Acesta îşi recapătă vederea, mulţumindu-i Maicii Domnului care i-a ghidat într-acolo.

Maica Domnului este considerată izvorul lui Hristos, cel care a spălat omenirea de păcate. La izvorul cu apă vie, care nu seacă niciodată, găsesc alinare şi tămăduirea suflete şi trupuri lovite de boală. „Din Mama durerii, Maica Domnului s-a transformat în Mama bucuriei Învierii. Să ne bucurăm deci!“, îndeamnă teologii.

Credincioşii merg în Vinerea Luminată în locurile unde curge un Izvor al Tămăduirii. Ei vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. În Dobrogea curg mai multe Izvoare ale Tămăduirii: la Peştera Sfântului Andrei, la Dervent, la mănăstirea de hram de la Crucea sau la cea de la Măcin.  

Manastirea Dervent

Cel mai căutat Izvor al Tămăduirii din judeţul Constanţa este la Dervent. La mănăstirea din sud-vestul Dobrogei, oamenii vin în pelerinaj ca să-şi afle sănătatea şi răspunsul la zbuciumul sufletesc. Ei cred că odată sorbind apa vie şi curată de la mănăstire, liniştea se va pogorî asupra spiritului şi trupului lor încercat.

În apropiere de Dervent se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, cel care a adus creştinismul pe meleagurile noastre. Tradiţia spune că atunci când Sfântul a ajuns aici, în această zonă nu exista apă. Atunci a lovit cu toiagul în stâncă şi a izvorât apa şi se păstrează Izvorul Sfântului Apostol Andrei ca mărturie până în zilele noastre, nesecând niciodată. 

Izvorul care l-a tămăduit pe Matei Basarab

În Bărăgan, Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine în fiecare an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Locul şi-a câştigat faima datorită unei cruci de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni.

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea religioasă cu prilejul căreia la Mânăstirea Brâncoveni, judeţul Olt, vin mii de oameni să se roage şi să ducă acasă Agheasma Mică sfinţită la izvorul aflat în afara lăcaşului de cult. Despre apa izvorului se spune că are puteri tămăduitoare, domnitorul Matei Basarab, născut în Brâncoveni, vindecându-se de o boală de piele după ce s-a spălat cu apa care atunci izvora chiar din interiorul mânăstirii. Izvorul a fost scos în afara bisericii în 1959, când din ordinul comuniştilor mânăstirea a fost transformată în azil, iar viaţa mânăstirească s-a stins pentru o vreme.

Minunea de la Cetăţuia 

În judeţul Argeş există 10 izvoare considerate făcătoare de minuni, de unde se poate lua aşa-numita „apă a vieţii”. De departe, cea mai vestită este mănăstirea Cetăţuia. În altar este un mic izvor care mai tot timpul anului e secat, dar izvorăşte în ziua de Izvorul Tămăduirii.

La mănăstirea Nămăieşti de lângă Câmpulung Muscel se află un alt izvor tămăduitor. Tradiţia spune că aici a fost adusă, de către însuşi Sfântul Apostol Andrei, o icoană a Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca. În satul Vălcele din comuna Merişani se află un lăcaş de cult ce are nu mai puţin de şapte izvoare tămăduitoare. Este vorba de Biserica „Sf. Nectarie Taumaturgul şi Sf. Calinic de la Cernica - a Izvoarelor de Leac”.  

image


 

Câteva mii de pelerini din Prahova, Bucureşti şi judeţele învecinate ajung în fiecare an, în Vinerea Luminată, la Mănăstirea Ghighiu cu hramul „Izvorul Tămăduirii“, aflată la 5 kilometri de Ploieşti. Lăcaşul sfânt atrage credincioşii prin izvorul din curtea mănăstirii, despre care se spune că are puteri miraculoase, dar şi prin icoana făcătoare de minuni din biserică, Maica Domnului Sirianca. Mii de credinioşi din toate colţurile ţării se vor aduna şi la "Fântâna de Leac" din Mănăstirea Nucet, din Târgovişte, la sărbătoarea închinată Maicii Domnului.

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Pelerinaj la Mănăstirea Dervent. Mii de credincioşi au mers la Izvorul Tămăduirii

Dervent, locul unde curge Izvorul Tămăduirii

Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

FOTO Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Crucea de leac de la Coslogeni, loc de pelerinaj

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite