Pasarela din Mamaia, construită acum zece ani, a devenit un pericol pentru turiști și constănțeni

0
0

Pasarela regală din Mamaia, inaugurată în 1935, a ajuns ruină. Aceeași soartă o are și pasarela maritimă din centrul stațiunii, construită cu doar zece ani în urmă, în vremea mandatului de primar al lui Radu Mazăre.

Pasarela maritimă a ajuns o ruină FOTO Mariana Iancu
Pasarela maritimă a ajuns o ruină FOTO Mariana Iancu

Abandonată de autorități, pasarela pietonală inaugurată în anul 2012 cu mare fast de fostul primar Radu Mazăre a ajuns doar un loc periculos pentru constănțeni și turiști, accesul fiind interzis pe ea în ultimii ani. Pilonii de susținere din apă au ruginit, iar o parte din construcție a fost înnisipată în urma lucrărilor de lărgire a plajei din stațiunea Mamaia.

În prezent, municipalitatea încearcă să afle dacă mai este posibilă salvarea ei sau va fi demolată. Astfel, Primăria Constanța a încheiat un contract cu firma „Eli & Den Trading“ SRL din Constanța pentru realizarea unei expertize tehnice a pilonilor de susținere pentru stabilirea gradului de eroziune al acestora, urmând ca în funcție de rezultat să se decidă soarta ei. Contractul a fost semnat la 6 septembrie 2022, iar firma va primi suma de 276.019 lei fără TVA.

Este posibil ca aceeași firmă să primească și contractul de consolidare a pasarelei, în cazul în care experții vor decide că va putea fi recuperată. Din cei peste 400 de metri lungime, cât avea pasarela la inaugurare, în prezent, ea mai măsoară 150 de metri, restul fiind prins în nisipul cu care plaja s-a lărgit în zona respectivă.

Firma care stabilește cât de degradată este pasarela

Administratorul firmei „Eli & Den Trading SRL“ este Liviu Denisov, care deține și societatea „Turnuri SRL“, firmă de construcții care a ridicat în 2015 blocul din Constanța mistuit de un incendiu în noaptea de 15/16 decembrie 2021, în urma căruia au fost distruse 37 de autoturisme parcate la subsol și 94 de apartamente. Parcarea situată la subsol nu avea montate instalații de incendiu și, deși autorizația a fost emisă pentru patru etaje și spațiu tehnic, în realitate, blocul are cinci etaje și spațiu tehnic, amenajat cu apartamente.

Reprezentanții Primăriei Constanța spun că pasarela maritimă a fost reparată de mai multe ori în ultimii ani, iar anul trecut a mai fost făcută o expertiză tehnică din care a reieșit, printre altele, necesitatea stabilirii gradului de coroziune a piloților de susținere. În această toamnă, muncitorii de la noua firmă au început lucrările de extragere a piloților înnisipați și demontarea parțială a pasarelei maritime de pe zona înnisipată.

Lucrările trebuie să fie executate în termen de 30 de zile de la emiterea ordinului de lucru de către autoritatea contractantă“, spune Luminița Lare, de la Departamentul de relații publice din cadrul Primăriei Constanța.

Pionolii de susținere nu mai prezintă siguranță FOTO Mariana Iancu
Pionolii de susținere nu mai prezintă siguranță FOTO Mariana Iancu

Pasarelă inaugurată de Radu Mazăre

Pasarela maritimă a fost inaugurată cu mare fast la 4 iunie 2012 de fostul edil Radu Mazăre, care și-a făcut apariția la evenimentul estival alături de mai multe tinere, la bordul unei șalupe. În acea zi, plimbările cu vasul de croazieră au fost gratuite, iar ziua s-a terminat cu baie de șampanie.

Pasarela pornește din dreptul hotelului Victoria, se prelungește în apă pe 420 de metri, iar în larg are un debarcader pentru acostarea ambarcațiunilor de agrement pentru turiști. Valoarea investiției a fost de patru milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cea mai mare parte. Primăria Constanța a contribuit cu suma de 580.000 lei. Radu Mazăre avea în proiect construirea a încă două pasarele de acest gen în stațiunea Mamaia.

Pasarela maritimă, în sezoanele în care era plină de turiști FOTO Pasarela Maritimă Facebook
Pasarela maritimă, în sezoanele în care era plină de turiști FOTO Pasarela Maritimă Facebook
Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite