Oamenii care protestează zi de zi faţă de guvernul PSD: „Politicienii ne dau zilnic motive să ieşim în stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa se adună seară de seară câţiva protestatari paşnici. Au ieşit în stradă la Colectiv, apoi la finele lui ianuarie 2017 când au început manifestaţiile în toată România. Apar la ora 19.30 cu pancarte, afişe, steaguri tricolore şi o foaie A4 pe care ţin numărătoarea zilelor de protest: 189 se fac astăzi.

„Suntem aici de diferite categorii sociale şi credinţe. Am fost prezenţi din prima zi şi nu lipsim decât motivat. Dar nu s-a întâmplat să nu fie nimeni aici în vreo seară. Ţinem legătura prin Facebook, în grupul Constanţa #Rezistă. Reţeaua asta de socializare este minunată, face rapid conexiunile între oameni“, spune Cerasela Badea (47 ani), asistentă medicală.

Lucrează la un centru de radiologie şi cum iese de la serviciu, seara, vine la post. Soţul ei Nicolae, electromecanic, este şi el nelipsit, iar deseori i-a însoţit şi fiica lor cea mare Sabina, studentă.

„Ştiu toţi, colegi, prieteni, rude, că noi protestăm în fiecare seară. La alegeri îndemn tinerii să vină la vot, să nu lase ţara pe mâna hoţilor. În seara cu Ordonanţa 13, soţul meu s-a enervat: <În clipa asta ne îmbrăcăm şi ieşim pe uşă!>. 

De atunci n-am mai cedat. Eu am lipsit doar 10 zile în lunile astea, pe caz de boală. Vin aici şi protestez la adresa corupţiei, vreau să apăr democraţia. Mă nemulţumeşte tot ce se întâmplă în ţara condusă de PSD. În fiecare zi ne dau motive să ieşim în stradă. Trebuie să fim atenţi în fiecare zi la ce se întâmplă. Anul cu Cioloş ne-a adormit simţurile, recunosc. Aşa avem acum alegeri locale într-un singur tur, pentru că nu am luptat suficient. Spun tuturor tinerilor să se implice în viaţa comunităţii, să îşi exercite votul, să îşi ceară drepturile. Să nu se lase călcaţi în picioare!“, îndeamnă Cerasela Badea. 

Soţul ei este la fel de tranşant. „Nu vrem să muncim o viaţă pentru <speciali>! Vrem justiţie, nu corupţie, nu mai vrem politicieni cu probleme penale, orice culoare politică ar avea. Şi vrem recuperarea prejudiciilor, nu ştergerea de datorii şi de bani furaţi!“, spune Nicolae Badea. 

Marş de kilometri

Ca să fie mai vizibilă, Maria Mutalip (70 ani) pleacă de la protest mergând pe jos spre casă, cale de kilometri buni. Are o vestă fosforescentă inscripţionată cu mesaje anti guvern. Pensionara, fostă asistentă medicală, nu se sperie de vreme, fie caniculă, fie îngheţ sau viscol. „Am fost aici pe frigul ăla din februarie, sunt aici şi pe arşiţa din august. Nu mă dau bătută“, este hotărâtă septuagenara. A lipsit doar 9 zile de la protest, când a zugrăvit casa. Şi va mai lipsi o seară-două când face nunta nepotul ei, acum, în august. În rest, este la datorie zi de zi.

„Nu ne lasă ei să stăm în casă, nu vedeţi? În fiecare zi apare câte ceva. Acum m-a enervat declaraţia preşedintelui UDMR care a spus că maghiarii din România n-au ce sărbători în 2018. Iar PSD şi ALDE i-au adus la guvernare, să îşi treacă ei toate legile. Sunt nişte trădători de ţară, asta sunt!“, se revoltă Maria Mutalip.

Pensiile speciale din Armată i-au adus pe protestatari în pragul izbucnirii. „Am trei fete care au fost cu mine la proteste şi patru nepoţi. Trebuie să rezistăm. Rezistăm, insistăm, câştigăm“, spune decana de vârstă. 

image

Adrian Ivanciu (37 ani, foto) este profesor de informatică la Liceul Ovidius şi numără anii care mai sunt până la următoarele alegeri din 2020. „Nu am avut treabă cu politica, îm vedeam de catedră, predam, dar dacă nu luăm nicio poziţie, ţara se duce de râpă, înglodată în datorii. Or să dea legi noi ca să ne îngrădească drepturile, o să ajungem ca Turcia. Liceenii sunt dezinteresaţi, au alte preocupări, alte idei… Trebuie să ne trezim cu toţii“, arată profesorul.

Dascălul prevede că la iarnă, România va intra în colaps. „Din punct de vedere economic România se află cu un picior în prăpastie. Dacă nu se va întâmpla o minune, în iarnă va fi dezastru. Bani pentru plata salariilor şi pensiilor nu vor mai fi, iar împrumuturi nu se vor mai putea face. România este o ţară căpuşată de corupţie. În 7 luni de guvernare nu s-a luat nicio măsură benefică pentru ţară. Guvernul a venit mereu cu propuneri de măsuri aberante fără nicio bază logică, economică sau de orice fel. Toate ideile tâmpite pe care le-au visat noaptea miniştrii, au încercat să le implementeze a două zi, fără studii de oportunitate sau dezbateri publice reale. Coaliţia PSD+ALDE a demonstrat că este incapabilă să formeze un guvern integru care să conducă ţara cu profesionalism. Ei doar au încercat să îşi scape corupţii de puşcărie. Acesta este programul real de guvernare, salvarea hoţilor şi corupţilor de puşcărie“, declară Adrian Ivanciu. 

Tasin Tasian (69 ani) a lucrat la Petroconst şi nu acceptă, după o viaţă muncită, ca guvernanţii să dea legi cu dedicaţie pentru hoţi, pentru corupţi: „Am doi băieţi şi doi nepoţi şi vreau o ţară mai bună, pentru viitorul lor. Voi sta aici cât rezist!“.

Laurenţiu Ion continuă să vină la proteste, deşi are doar un plămân. Stă cât stă, până oboseşte. Deşi are probleme de sănătate, Constantin Mizeranschi se alătură protestelor de câte ori poate. Gelu Dumitru a venit tocmai din SUA ca să îşi arate nemulţumirea faţă de politicieni. Vasile Pârvu şi soţia sa Maria, Sorin Belu, Andrei Chivu, Iulian Ionaşcu, Orsino Covaci, „Trump“ sau Gerard Filip sunt prezenţi cu rândul la protestul paşnic din faţa Prefecturii Constanţa. 

Jandarmii deja îi cunosc. Unii sunt omenoşi şi îi salută, alţii nu-i lasă nici să se adăpostească de ploaie. Trecătorii se uită la ei, îi salută sau îi boscorodesc, după preferinţele politice. „Important e să nu ne ignore. Noi vom sta aici până la capăt. Şi aşteptăm şi acum banii de la Soros“, râd protestatarii. 

Imnul din ziua 188

Când se înserează, grupul încheie manifestaţia. Oamenii strâng gunoaiele lăsate de spectacolul cu Gaşca Zurli şi le bagă în coşul de gunoi. Cineva pune din telefon imnul „Deşteaptă-te, române!“, iar cântecul naţional se aude difuzat printr-o boxă mică de buzunar. Îl intonează toţi, unii cu mâna la inimă. Apoi se împrăştie la casele lor. „Pe mâine!“. A fost ziua 188, urmează tot restul zilelor. 

Pe aceeaşi temă: 

Dragnea, despre deputatul PSD care protestează la sediul DNA: Dacă nu l-am pedepsit când m-a certat pe mine, nu am să o fac nici acum

VIDEO Deputatul PSD Liviu Pleşoianu protestează în faţa DNA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite