O victimă a Revoluţiei a depus mărturie în cazul disidentului Gheorghe Ursu: „Au pus câinele pe noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ing. Gheorghe Ursu şi familia Colecţie Andrei Ursu
Ing. Gheorghe Ursu şi familia Colecţie Andrei Ursu

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, care a murit în închisorile comuniste, se luptă de peste trei decenii pentru a demonstra în instanţă că regimul comunist a fost represiv până la căderea lui.

La sfârşitul anului 2019, foştii securişti Vasile Hodiş şi Marin Pârvulescu, acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist ing. Gheorghe Ursu, au fost achitaţi de judecătoarea Mihaela Niţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, care a considerat că după anul 1965 nu se mai poate vorbi de crime împotriva umanităţii în România. Acelaşi magistrat a afirmat, în redactarea hotărârii, că opoziţia inginerului a fost una „nesemnificativă“. 

La termenul de marţi, de la instanţa supremă, Andrei Ursu a adus un martor-cheie pentru a fi audiat, respectiv Nicoleta Giurcanu Matei, care a fost bătută şi umilită în timpul Revoluţiei din 1989, deci după anul 1965. 

Nicoleta Giurcanu Matei avea doar 14 ani în anul 1989, atunci când, împreună cu fratele său mai mic cu doi ani, şi cu tatăl său, au fost la Baricada de la Intercontinental. Arestaţi toţi trei, au trecut, pe rând, prin tulumbele pompierilor şi gazele lacrimogene ale organelor represive. Adevăratul calvar a început însă la Circa 14 de Miliţie. A continuat apoi la Miliţia Capitalei şi la Fortul 13 Jilava. S-a prelungit la Centrul de minori din Aron Florian, de unde au fost eliberată, alături de alţi zece copii arestaţi, ca şi ea, pe motive politice, abia în seara de 23 decembrie.

Cu faţa la zid şi câinii asmuţiţi asupra lor

Victima Revoluţiei a povestit, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cum au fost bătuţi cu toţii, copii şi adulţi, de-a valma, scenele de cruzime fiind cu atât mai greu de îndurat. „Fetiţa de 14 ani a auzit răcnete din camera alăturată, acolo unde soţia prietenului tatălui lor era tăiată cu foarfeca pe care femeia o avea în geantă, atunci când a plecat în stradă, alături de revoluţionari. Miliţienii l-au considerat corp delict şi s-au gândit să-i dea o lecţie“, povesteşte Andrei Ursu. Auzind urletele de durere, bărbatul femeii a cerut să-l bată pe el şi să o lase pe soţia sa. Miliţienii l-au bătut şi pe el în timp ce urletele continuau în camera alăturată.

Nicoleta şi-a mai amintit cu lacrimi în ochi cum, la un moment dat, miliţienii i-au pus pe toţi cu faţa la zid şi au asmuţit câinii asupra lor. „Copil fiind, şi-a intersectat privirea cu ochii animalului şi acesta nu a mai atacat. Înfuriaţi, cei care îi păzeau au început să bată câinele“, povesteşte Andrei Ursu mărturia care l-a zguduit. 

Umilinţele nu s-au oprit aici. La un moment dat, fata a cerut să meargă la toaletă. Atunci, un bărbat care îi păzea a ameninţat-o că o omoară dacă încearcă să fugă. De frică, Nicoleta a făcut pe ea. 

Pe lângă suferinţa fizică, copiii au fost puşi să-şi ceară scuze pentru ceea ce au făcut la portretul lui Nicolae Ceauşescu, aflat pe peretele secţiei de miliţie. Cu lacrimi în ochi, cu toţii au fost obligaţi să îngenuncheze în faţa celui care oprimase România vreme de atâţia ani.

Cine a fost Gheorghe Ursu 

Gheorghe Ursu a fost inginer de construcţii, poet şi scriitor, care s-a opus felului în care regimul comunist reconstruia Bucureştiul devastat după cutremurul din martie 1977. El a făcut cunoscut acest lucru la Europa Liberă, fapt care l-a adus în atenţia Securităţii. A fost arestat la 21 septembrie 1985, fiind acuzat că deţine 17 dolari. În urma bătăilor primite în închisoare, a murit la 17 noiembrie 1985. „Este o tragedie a istoriei noastre contemporane că realitatea violenţei represiunii ceauşiste, căreia i-au căzut victime inclusiv martirii Revoluţiei, e încă pusă sub semnul întrebării“, a spus Andrei Ursu. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

INTERVIU Andrei Ursu, fiul disidentului ucis de Securitatea comunistă: „Ne-au dat hainele tatălui meu pătate cu sânge. Cămaşa era sfâşiată la spate“

Istoric revoltat de decizia de achitare a torţionarilor lui Gheorghe Ursu : „După '65, toată România era o puşcărie“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite