„Nu este ultima carte semnată Virgil Coman“, a anunţat profesorul Tahsin Gemil la lansarea volumului despre aromânii şi meglenoromânii din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În memoria lui Virgil Coman FOTO M.I.
În memoria lui Virgil Coman FOTO M.I.

Volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)“ a fost lansat vineri şi la Constanţa, la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, în lipsa autorului ei, Virgil Coman, care a murit pe 5 august 2016.

Familia, prietenii şi mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe Virgil Coman au venit vineri la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa pentru a fi prezenţi la lansarea cărţii „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)“. 

După ce la început s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman, toţi cei apropiaţi au vorbit despre omul, istoricul şi arhivistul care a murit mult prea tânăr. 

„Este prima sa carte de autor. Virgil Coman se bucura ca un copil mare de fiecare apariţie a unui volum (...) Este prima carte exclusiv de istorie privind meglenoromânii din România de după Primul Război Mondial”, a notat prof. univ. dr. Stoica Lascu. 

În replică, prof. univ. dr. Tahsin Gemil a anunţat publicul că aceasta nu este ultima carte a lui Virgil Coman. „Urmează o altă carte, o carte semnată Virgil Coman. El şi-a făcut treaba, urmează ca eu să pun la punct ce a mai rămas. Aşadar cartea va fi a lui Virgil Coman”, a anunţat prof. univ. dr. Gemil.

Directorul bibliotecii, Corina Apostoleanu, referindu-se la Virgi Coman, cu care a derulat mai multe proiecte, a spus că „Picătura chineazească era măsura lucrurilor pentru Virgil Coman”. „Moartea este un fenomen natural de care nu vom scăpa, dar e bine să vină atunci când trebuie şi să nu răpească dintre noi oameni precum Virgil Coman, în plină activitate profesională“.

„Îl cunoşteam pe Virgil Coman de 13 ani, de când a venit la Arhivele Statului din Constanţa. L-am cunoscut profesional bine şi l-am văzut cum s-a aplecat asupra documentelor de arhivă cu mult interes. (...) Avea o curiozitate deosebită”, a spus şi arhivistul Constantin Cheramidoglu, fostul coleg al lui Virgil Coman. 

virgil coman

Pe aceeaşi temă:

UPDATE „A murit sub ochii noştri“. Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, a suferit un stop cardio-respirator în timpul lansării unei cărţi

Catafalcul istoricului Virgil Coman, depus la Catedrala Arhiepiscopală. ÎPS Teodosie oficiază slujba de pomenire: „Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul istoric al Dobrogei!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite