Nicușor Constantinescu, la un pas să scape de dosarul „Geotop”. A trecut peste un deceniu de la deschiderea anchetei

0
Publicat:

În anul 2010, zeci de primari din județul Constanța erau chemați la audieri de către procurorii DNA în dosarul numit generic „Geotop”. La acea vreme, anchetatorii îl suspectau de fapte de corupție pe președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Nicușor Constantinescu a fost șeful CJ Constanța FOTO: Fb/Nicusor Constantinescu
Nicușor Constantinescu a fost șeful CJ Constanța FOTO: Fb/Nicusor Constantinescu

După trei ani, baronul local PSD a fost inculpat alături de Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul CJ Constanţa, dar şi a omului de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001.

Procurorii spun că, în perioada 2007 - 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenuşă au făcut în așa fel încât lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa să fie atribuite preferențial către SC Geotop 2001. Astfel, s-a produs o fraudă în dauna bugetului județean, prin efectuarea de plăți nelegale, în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene), altele prin intermediul a 45 de primării. „Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.

Nicușor Constantinescu este închis în acest moment la Penitenciarul Poarta Albă, el fiind condamnat definitiv la peste 32 de ani de închisoare în cinci dosare penale.

Șase ani de anchete penale

Un număr de 45 de primari au fost chemați la primele audieri în anul 2010. Toți semnaseră în anul 2007 acordul de parteneriat cu reprezentanții Consiliului Judeţean Constanţa şi firma SC Geotop 2001 SRL. Scopul acordului era participarea la procedura de achiziţie publică a proiectului de cadastrare a unor drumuri județene și comunale. Pentru primari, cadastrarea plătită de CJ Constanța era binevenită deoarece puteau apoi să depună proiecte pentru finanțare prin programul SAPARD. „Nu ne interesa cine plătește cadastrarea și cine câștiga executarea ei”, spune unul dintre primari.

În anul 2013, cei trei sunt inculpați oficial, dar ancheta DNA București se derula în continuare cu greutate. În anul 2016, dosarul „Geotop” ajungede la Structura Centrală la DNA Constanța. În numai șase luni, procurorii de la malul mării reușesc să finalizeze rechizitoriul și să-l trimită în instanță.

„Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca şi în celelalte dosare. Sunt nevinovat. Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile judeţene”, a declarat în acel moment Nicușor Constantinescu.

Peste 67 de termene de judecată pe fond

Din momentul trimiterii în judecată a dosarului „Geotop” s-au scurs șapte ani și 67 de termene stabilite de judecători, iar fondul cauzei este departe de a se finaliza deoarece acum urmează să fie reaudiați o parte dintre martori.

Într-o astfel de situație, surse judiciare spun că Nicușor Constantinescu are toate șansele să scape de acuzații deoarece faptele se vor prescrie. „Va scăpa din cauza prescripției. Se împlinesc zece ani de la comiterea faptelor și va scăpa”, spun acestea.

În cei șapte ani de când a început judecata, dosarul a fost presărat cu de toate: pensionarea unor judecători, expertize peste expertize, reaudierea unor martori sau încercarea de sesizare a Curții Europene de Justiție.

În anul 2019, instanța a admis cererea inculpaților de a se realiza o expertiză cu caracter tehnic în specialitatea dublă de: cadastru, topografie, geodezie precum şi financiar –contabilă şi fiscală, lucru care a dus la amânarea procesului.

În anul 2020, Nicușor Constantinescu a solicitat judecătorilor să-i admită sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare. Fostul șef al CJ Constanța dorea ca instanța europeană să-i spună dacă dreptul la apărare, stipulat în Carta drepturilor fundamentale ale UE, referitor la principiul legalității infracțiunilor și pedepselor se opun reglementării la nivel national ca infracțiune a unei fapte de îndeplinire a unui act cu încălcarea oricărei legi. Doar că, magistrații Tribunalului Constanța i-au respins cererea.

Cel de-al 68-lea termen de judecată a dosarului „Geotop” va fi la mijlocul lunii martie, când vor fi reaudiați 12 martori.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite