Autorizația de construire pentru proiectul imobiliar din zona plajei Corbu, anulată de instanță

0
Publicat:

Proiectul imobiliar din zona plajei Corbu presupune construirea unui „Sat pescăresc” cu 24 de corpuri colective. Pentru aceasta, dezvoltatorul a obținut două autorizații de construire. Tribunalul Constanța a anulat una dintre acestea.

Construcțiile începute pe plaja Corbu FOTO: Garda de Mediu
Construcțiile începute pe plaja Corbu FOTO: Garda de Mediu

În urmă cu câteva zile, Tribunalul Constanța a decis anularea Autorizaţiei de construire numărul 114/18.12.2020 şi a Certificatului de urbanism nr. 8/18.01.2019, emise de primarul Comunei Corbu în favoarea SC Logis Project SRL.  Decizia nu este definitivă, dezvoltatorul putând face recurs în 15 zile de la comunicare.

Tribunalul Constanța urmează să se pronunțe și în legătură cu Autorizația de construire nr. 113/18.12.2020, emisă tot de primarul comunei Corbu, deoarece construcțiile din zona plajei Corbu sunt prevăzute în două proiecte ale aceluiaşi dezvoltator: „Construire 6 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier” şi „Construire 18 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier”.

Constructii ridicate în zona Corbu FOTO: Garda de Mediu
Constructii ridicate în zona Corbu FOTO: Garda de Mediu

Ambele autorizații și certificate de urbanism au fost contestate în instanță de către Prefectul Județului Constanța.

Conform cererii de chemare în judecată, Prefectura Constanța a declanşat aceste procese la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) care, în urma unor controale efectuate în primăvara anului 2022, a constatat mai multe nereguli în emiterea acestor acte.

Plaja Corbu, arie protejată

În cazul autorizaţiilor de construire, Prefectura invocă, printre altele, documentaţii incomplete, planuri de situaţie incomplete fără viza OCPI, lipsa elaborării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), lipsa unor avize emise de Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Zona plajei Corbu, județul Constanța, face parte din aria economică a Rezervației Biosferei Delta Dunării – patrimoniu UNESCO. Deși se bucură de protecția multor legi care reglementează strict modul de avizare și autorizare ale unor construcții, instituțiile statului au încălcat aceste norme și au vizat un proiect imobiliar controversat.

Acest lucru reiese dintr-un Raport al Ministerului Mediului, întocmit în anul 2022, menționat în răspunsul oferit interpelării făcute de deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei).

În acest moment, proiectul imobiliar de la Corbu este sistat, Prefectura Constanța cerând în instanță anularea autorizațiilor de construire. În schimb, dezvoltatorul imobiliar – Logis Project – a susținut mereu că a respectat toate etapele de reglementare.  

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite