Bilanţ de etapă pentru „baronul” Nicuşor Constantinescu: 5 condamnări definitive şi 32 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu foto: FB/Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu foto: FB/Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu adună condamnare după condamnare. Până acum, judecătorii au dat cinci sentinţe definitive, iar baronul PSD a adunat 32 de ani de puşcărie. Pedepsele se contopesc, iar la final inculpatul execută condamnarea cea mai grea, plus un spor.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat definitiv joi, 18 martie, de Curtea de Apel Galaţi la 8 ani de închisoare. Astfel, palmaresul penal al lui Constantinescu cumulează 32 de ani de puşcărie în cele cinci procese penale terminate cu sentinţe definitive. Pe rolul instanţelor mai sunt şi alte dosare care încă se judecă.

Curtea de Apel Galaţi a dat joi sentinţa într-un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro, în care a fost judecat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi alţi foşti angajaţi ai CJC.

Dosarul „Fantasio” a vizat plăţi nelegale efectuate de Consiliul Judeţean către fundaţii şi asociaţii. În acelaşi dosar a fost condamnat la trei ani cu suspendare Cristian Zgabercea, fost producător general al TVR, şi fost consilier al lui Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a primit sentinţa în timp ce se afla închis la Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde mai are de ispăşit alte patru condamnări penale.

Condamnare după condamnare

Pe lângă condamnarea la opt ani decisă de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, fostul preşedinte al CJ Constanţa a fost condamnat la cinci ani de închisoare în celebrul dosar al retrocedărilor, dosar în care prietenul şi colegul lui de partid, Radu Mazăre, a fost condamnat la nouă ani de puşcărie.

Prejudiciul în acest dosar a fost de 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

La alţi cinci ani de închisoare a fost condamnat Nicuşor Constantinescu şi în dosarul Centrului Militar Zonal deoarece în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă.

De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

Condamnarea cea mai grea, la 10 ani de închisoare, a fost decisă de ÎCCJ în anul 2019, în dosarul perdelelor forestiere.

Procurorii l-au acuzat de săvârşirea faptelor de abuz în serviciu în formă continuată (6 infracţiuni), spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Prejudiciul a fost calculat la 30 de milioane de lei în dauna CJC şi 1 milion de lei în dauna statului român.

Nicuşor Constantinescu efectuase mai multe plăţi nelegale către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa în cadrul unui proiect ce viza realizarea unor perdele forestiere, reabilitarea unor terenuri degradate, conservarea biodiversităţii naturale, dezvoltarea turismului ecvestru etc.

Patru ani de închisoare a primit Nicuşor Constantinescu şi în dosarul elicopterului SMURD. El a fost acuzat de abuz în serviciu în formă continuată deoarece a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”.

Elicopterul fusese achiziţionat de CJC în cadrul unui proiect european transfrontalier, iar în caietul de sarcini era prevăzut că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă. Elicopterul ajunge în dotarea SMURD abia în noiembrie 2014.

„Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii.

Dosare pe rolul instanţelor

Nicuşor Constantinescu este inculpat în cel puţin alte trei dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Astfel, fostul preşedinte al CJ Constanţa a fost trimis în judecată, în ianuarie 2021, în dosarul Hergheliei Mangalia în care este acuzat că a efectuat lucrări şi le-a plătit la două obiective care nu aparţineau Consiliului Judeţean Constanţa: Herghelia Mangalia şi malul lacului Corbu.

Dosarul „Geotop” este judecat din anul 2016, dar complexitatea lui face ca expertizele cerute să lungească foarte mult judecata pe fond. Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu deoarece şi-a încălcat atribuţiile de serviciu. „Inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi (arhitect şef) au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa”. Frauda consemnată de procurori este de 11.621.345,49 lei.

În anul 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu în dosarul serviciilor de publicitate.

„În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, Nicuşor Constantinescu, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie, ar fi achiziţionat şi ar fi plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei, sumă ce ar fi reprezentat un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Constanţa, concomitent cu obţinerea de către firma prestatoare a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum.”

Vă recomandăm şi:

Nicuşor Constantinescu, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul „Fantasio“

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal. Acuzaţiile DNA




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite