Misterul stâlpului militar construit de romani în urmă cu două mii de ani. Cum arătau bornele celor mai mari constructori ai Antichității

0
Publicat:

În zona Dobrogei a fost descoperit în anul 1973 un stâlp militar care lega via Pontica, drumul imperial care trecea pe malul Mării Negre, de drumul ce străbătea Dobrogea de la nord la sud pe malul Dunării, plecând de la Troesmis spre Durostorum.

Borna kilometrică FOTO Muzeul Militar Național
Borna kilometrică FOTO Muzeul Militar Național

La fel ca în zilele noastre, și romanii marcau distanțele între diferitele localități prin amplasarea pe marginea drumului a unei borne kilometrice. O asemenea bornă purta denumirea de stâlp miliar. Distanța dintre doi asemenea stâlpi era de 1 milă romană, adică aproximativ 1,4 kilometri.

Un astfel de stâlp era compus din două părți: postamentul, care intra în pământ pentru fixare și partea superioară, pe care era inscripționată titulatura împăratului sau a funcționarului care a ordonat construcția respectivului drum, unitatea militară care a realizat construcția și distanța până la cel mai apropiat municipiu. De asemenea, un stâlp mai putea fi amplasat și la intersecția dintre două sau mai multe drumuri.

Un astfel de stâlp se află expus la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, în sectorul de Istorie Antică. Acesta a fost descoperit în anul 1973, pe raza localității Plopeni din județul Constanța. Stâlpul este realizat din calcar, având o înălțime totală de 170 cm, postamentul având 55 de cm, iar coloana 115 cm, conform muzeografului Tudor Turian.

La intersecția a două drumuri secundare ale Dobrogei

Având în vedere locul în care a fost descoperit, se observă faptul că stâlpul se afla amplasat la intersecția a două drumuri secundare din Dobrogea: unul care mergea de la Callatis (actualmente Mangalia) spre Tropaeum Traiani (Adamclisi), altul ce lega Tomis (Constanța) de Durostorum (Silistra).

Cele două drumuri care se intersectau la Plopeni, unde a fost descoperit stâlpul, legau via Pontica, drumul imperial care trecea pe malul Mării Negre, de drumul ce străbătea Dobrogea de la nord la sud pe malul Dunării, plecând de la Troesmis spre Durostorum.

Din păcate, calitatea slabă a calcarului și vechimea monumentului au făcut ca stâlpul să fie puternic deteriorat. Acesta este spart la baza coloanei, iar inscripția este aproape ilizibilă. Se pot distinge unele litere, astfel încât stâlpul a putut fi datat ca aparținând perioadei dinastiei Severilor, la cumpăna secolelor II-III. Aceasta ne arată că cel mai probabil el a fost ridicat în momentul reabilitării unui drum.

Stâlpul este de o importanță semnificativă, sugerând densitatea rețelei rutiere în zona provinciei Moesia Inferior, provincie de graniță a Imperiului Roman.

Astfel, stâlpul miliar dovedește încă o dată reputația romanilor de mari constructori ai Antichității, mai ales în ceea ce privește drumurile și căile de comunicație.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite