Ministrul român care a jurat pe Coran. Sevil Shhaideh, „fina“ de cununie a baronilor Dragnea şi Constantinescu, s-a legat de Guvernul PSD şi prin soţul sirian

0
0

Constănţeanca Sevil Shhaideh este noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Economista în vârstă de 51 ani, de origine turco-tătară, este mai cunoscută în mediul public drept fina lui Liviu Dragnea (ministrul demisionar de la MDRAP) şi a lui Nicuşor Constantinescu. Cei doi demnitari PSD sunt părinţii spirituali ai lui Sevil, care s-a măritat în 2011 cu un sirian, Akram Shhaideh.

Constănţeanca Sevil Shhaideh (51 ani) este noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Economista de origine turco-tătară este mai cunoscută în mediul public drept fina lui Liviu Dragnea şi a lui Nicuşor Constantinescu. Cei doi demnitari PSD sunt părinţii spirituali ai lui Sevil, care s-a măritat în 2011 cu un sirian, Akram Shhaideh.

În tradiţia musulmană, la căsătoria religioasă oficiată de un imam (preot musulman), mirii au doi martori, ambii bărbaţi, care au legături de sânge - unul cu mirele, unul cu mireasa. Este obligatoriu ca tatăl spiritual (sau „vechil baba“, cum i se spune) să fie de religie musulmană. Cei de altă religie - creştină, mozaică etc - care doresc să intre în familia proaspetei familii au posibilitatea de a fi naşi, aşa cum se obişnuieşte la români. Şi tot ca la români, părinţii spirituali aleşi de miri au rolul major în serbarea populară a nunţii. Obiceiul este foarte întâlnit în Dobrogea, acolo unde etniile trăiesc laolaltă, iar familiile mixte sunt numeroase. Surse oficiale au confirmat pentru „Adevărul“ faptul că Sevil şi Akram Shhadeih au fost cununaţi astfel - nu religios - de perechile de naşi Dragnea (Liviu şi Bombonica) şi Constantinescu (Nicuşor şi Codruţa).

image

Liviu Dragnea şi-a lăsat în loc la ministerul Dezvăltării o apropiată, pe fina Sevil Shhaideh

Onoarea - şi excepţia totodată - a fost acceptată de familia tradiţionalistă a mirelui din Siria, date fiind relaţiile strânse dintre naşi şi fini. Arabii s-au asigurat însă că restul cutumelor musulmane sunt îndeplinite ca la carte. Familia Shhaideh a ţinut ca mireasa Sevil să fie de aceeaşi credinţă cu fiul lor.

Sevil Shhaideh a revenit aşadar la tradiţia religioasă, după o primă căsătorie cu un medic român. Ea s-a afirmat în cariera administrativă cu numele soţului ei de atunci, Sumanariu. Pe numele de fată Geambec, Sevil s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de tătari, Muezel (mama) şi Sadein (tatăl), din lumea teatrului. Mama lui Sevil este nepoata istoricului Kemal Karpat, consultantul pe probleme de Orient a administraţiei de la Washington. Sevil Shhaideh, în vârstă de 51 ani, este absolventă a Liceului Mircea cel Bătrân - promoţia 1983 şi a Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti - promoţia 1987.

Nicusor Constantinescu in prima zi la birou

Nicuşor Constantinescu, apropiat şi naş de căsătorie al noului ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh

Actualul ei soţ, Akram Shhaideh, este născut în Damasc, capitala Siriei. Cu o diplomă în Agricultură obţinută în 1984 la Universitatea Tishreen din Siria, cu o carieră de succes în administraţia siriană şi cu două doctorate obţinute în 2010, în Dezvoltare rurală şi în Management de resurse naturale, la Universitatea Bucureşti, Akram Shhaideh este plătit din 3 surse: Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (regie subordonată Consiliul Judeţean Constanţa, forul condus de Nicuşor Constantinescu, unde Akram era angajat şi retribuit cu un venit anual de 41.536 lei), Universitatea Ovidius din Constanţa (profesor, 3.608 lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (consilier la cabinetul secretarului de stat, 4.120 lei).

Sevil Shhaideh este primul ministru român de religie musulmană, născut în România. La depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, ea a ţinut mâna pe Coran, cartea sfântă a musulmanilor. Numele ei apare în dosarul Tel Drum instrumentat de DNA, în care un ofiţer DNA din Constanţa a fost arestat pentru că-i furniza informaţii clasificate lui Valentin Preda, secretarul de stat de la Ministerul Transporturi, alt „băiat bun“ al echipei Mazăre & Constantinescu. 

Vă mai recomandăm: 

Cine este Sevil Shhaideh, noul ministru al Dezvoltării. Povestea omului din umbra lui Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu 

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite