Mărturiile lăsate de deținuți politic în zidurile Cazinoului din Constanța, prezentate public

0
Publicat:

Cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia (9 martie), cât și a Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța va prezenta mărturiile lăsate de deținuții politic ce au muncit la reabilitarea Cazinoului din Constanța.

Cazinoul din Constanța - arhiva foto
Cazinoul din Constanța - arhiva foto

Cu ocazia acestei zile cu o deosebită semnificație, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța invită publicul la sediul central din Piața Ovidiu numărul 12 (Sala Comunism, etaj II),  la ora 11.30, la un eveniment menit a comemora victimele regimului comunist din România.

„În cadrul acestei manifestări, MINA Constanța prezintă mărturii lăsate posterității de  către deținuții politici ce au participat la lucrărilor de reamenajare a Cazinoului din Constanța la începutul anilor '50, mărturii descoperite cu ocazia implementării proiectului de reabilitare a clădirii Cazinoului, demarat la începutul anului 2020”, anunță muzeul.

Cele două artefacte -mărturii, reprezentând bilete olografe scrise pe hârtie de sac de către deținuții politici și ascunse în pereții Cazinoului, sunt prezentate astăzi publicului larg, sub titlul „Exponatul lunii martie”.

La eveniment va participa din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța, Marioara Ionescu, în calitate de președinte interimar.

Biletul descoperit între ziduri FOTO: Vergil Chițac
Biletul descoperit între ziduri FOTO: Vergil Chițac

Primarul municipiului Constanța a postat pe pagina sa de Facebook, marți, 7 martie, scrisoarea unui deținut politic din Sibiu care a lucrat la renovarea Cazinoului din Constanța. 

Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu. Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, spune Vergil Chițac, primarul Constanței. 

Textul biletului: „Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu".

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunist a folosit deţinuţi politic pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă care conținea numele câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite