Cazinoul din Constanța mai are de așteptat până la restaurarea completă. De ce nu s-au terminat încă lucrările

0
Publicat:

Restaurarea Cazinoului din Constanța trebuia finalizată, conform proiectului inițial, în toamna anului 2022. Lucrurile nu au stat ca pe hârtie și s-a ajuns acum la cel de-al patrulea termen de finalizare.

Cazinoul din Constanța FOTO: Călin Gavrilaș
Cazinoul din Constanța FOTO: Călin Gavrilaș

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, adică toamna anului 2022.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat, pe 20 decembrie 2019, între Compania Națională de Investiții (CNI) și asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL. Valoarea inițială a contractului a fost de 56.627.697,09 lei cu TVA, dar intervențiile suplimentare au făcut ca prețul să crească, ajungând în august 2022 la peste 80 de milioane de lei, iar din estimările Ministerului Dezvoltării ele vor depăși 100 de milioane de lei.

Cazinoul din Constanța în reabilitare FOTO: Primăria Constanța
Cazinoul din Constanța în reabilitare FOTO: Primăria Constanța

Dacă termenul de finalizare anunțat inițial – toamna anului 2022 – nu a fost respectat, CNI anunța, în iunie 2022, că restaurarea Cazinoului din Constanţa se va finaliza în prima jumătate a anului 2023 şi dădea asigurări că lucrările se desfășoară „în conformitate cu termenele contractuale”.

Macheta Cazinoului din Constanța FOTO: CNI
Macheta Cazinoului din Constanța FOTO: CNI

După numai două luni, în august 2022, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a vizitat Cazinoul și a declarat că lucrările de restaurare au ajuns la 57%, iar data realistă de finalizare nu va mai fi luna martie a anului viitor, ci finalul lui 2023.

Ministrul a explicat în acel moment cauzele care au determinat toate aceste întârzieri la termenul de finalizare.

„Cel mai important lucru este ca la final să avem lucrări de calitate care să arate Cazinoul Constanța în toată splendoarea lui. Fiind o lucrare făcută înainte de 1910, aici s-au descoperit (în cei doi ani de lucrări) necesitatea unor intervenții suplimentare, mai ales pe partea de consolidare a clădirii, dar și pe partea de ornamente. De aceea termenul de finalizare va fi decalat”, a explicat Cseke Attila.  

Și reprezentanții antreprenorului au explicat că una din lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire atunci când au început lucrările de reabilitare. Acolo au fost necesare intervenții care nu au fost cuprinse în expertizele tehnice realizate înainte de scoaterea la licitație a proiectului. 

Acum, oficiali din Primăria Constanța au declarat că lucrările sunt efectuate în procent de 55-60%, iar Autorizația de Construire cerută de Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost prelungită până la finalul lunii iunie 2024, dar că antreprenorul ar da asigurări că lucrările vor fi terminate chiar mai repede, adică în primăvara anului 2024.

Cazinoul din Constanţa

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. De atunci, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.

Bucată de sac găsită în zidurile Cazinoului FOTO: Primăria Constanța
Bucată de sac găsită în zidurile Cazinoului FOTO: Primăria Constanța

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunist a folosit deţinuţi politici pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă care conținea numele câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.

Bucăţica de sac (foto sus) găsită atunci conţinea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“.

Numele deţinuţilor politic din 1951 sunt scrijelite peste vopseaua a trei grinzi şi unele sunt întărite cu cretă, iar ale celor din 1986 sunt scrise doar cu cretă peste grinzi. Mărturiile supravieţuitorilor au arătat că în total au fost 100 de deţinuţi politici aduşi din diferite închisori pentru reparaţiile efectuate la clădirea Cazinoului.

Grindă cu numele deținuților FOTO: Primăria Constanța
Grindă cu numele deținuților FOTO: Primăria Constanța

De asemenea, constructorii au descoperit că singurele grinzi care s-au păstrat foarte bine şi nu necesită înlocuirea sunt cele construite de inginerul Anghel Saligny. Însă grinzile au necesitat curăţire şi revopsire cu vopsea anticorozivă.

Grinzile construite de Anghel Saligny FOTO Călin Gavrilaș, luna august 2022
Grinzile construite de Anghel Saligny FOTO Călin Gavrilaș, luna august 2022

La începutul anului 2020, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite