Scrisoarea unui deținut politic, descoperită în zidurile Cazinoului din Constanța. „Viața mea este în mâinile Domnului”

0
Publicat:

Zidurile Cazinoului din Constanța continuă să scoată la iveală mărturii despre deținuții politic ce au lucrat la renovarea acestei clădiri la începutul anilor 1950. Scrisoarea descoperită acum este redactată în limba germană.

Scrisoarea unui deținut politic FOTO: Vergil Chițac
Scrisoarea unui deținut politic FOTO: Vergil Chițac

Primarul municipiului Constanța a postat pe pagina sa de Facebook scrisoarea unui deținut politic din Sibiu care a lucrat la renovarea Cazinoului din Constanța. 

Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu. Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, spune Vergil Chițac, primarul Constanței. 

Cazinoul din Constanța se renovează FOTO: Călin Gavrilaș
Cazinoul din Constanța se renovează FOTO: Călin Gavrilaș

Traducerea biletului

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu".

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, adaugă primarul Constanței.

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunist a folosit deţinuţi politic pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă care conținea numele câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.

cazinou constanta

Bucăţica de sac (foto sus) găsită atunci conţinea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politic din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“.

cazinou constanta

Numele deţinuţilor politic din 1951 sunt scrijelite peste vopseaua a trei grinzi (foto sus) şi unele sunt întărite cu cretă, iar ale celor din 1986 sunt scrise doar cu cretă peste grinzi. Mărturiile supravieţuitorilor au arătat că în total au fost 100 de deţinuţi politic aduşi din diferite închisori pentru reparaţiile efectuate la clădirea Cazinoului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite