Mare sărbătoare în Dobrogea, cu o zi înainte de începutul Postului Naşterii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului, calendarul ortodox îl cinsteşte pe unul dintre apostolii care, spun preoţii, ar fi ajuns pe meleaguri dobrogene.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului transmite că joi, 14 noiembrie, este cinstit Sfântul Apostol Filip. „Documente descoperite recent atestă faptul că Apostolul Filip l-a însoţit pe Apostolul Andrei în Schitya Minor (Dobrogea), pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu”, spun cei de la Arhiepiscopie.

Sfântul Apostol Filip este originar din Betsaida Galileii şi este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. După Înălţarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia.

În anul 2005, a fost înfiinţată, în apropierea localităţii constănţene Adamclisi, mănăstirea închinată acestul apostol. Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă în 2007. La începutul lunii octombrie, un incendiu a mistuit biserica mănăstirii Sfântul Filip, construită fără autorizaţie de construcţie şi avize ISU.

Mănăstirea deţine o raclă cu moaştele Sfinţilor de la Adamclisi, descoperite în urmă cu mai bine de 30 de ani, în cripta secretă a celei mai importante basilici paleocreştine din complexul arheologic Tropaeum-Traiani, din apropiere. În anul 2006, sfintele moaşte au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, iniţial la mănăstirea Sf. Ap. Andrei, iar din anul 2007 au fost depuse la mănăstirea Sf. Ap. Filip.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia joi, 14 noiembrie, începând cu ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip” din comuna Adamclisi.

Tot pe 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru postul Naşterii Domnului, care începe a doua zi, vineri, 15 noiembrie.  

Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului (25 decembrie). El durează 40 de zile. De aceea, astăzi, în calendar este consemnat lăsatul secului, sintagmă ce semnifică lăsarea obiceiurilor lumeşti înainte de intrarea în post, nicidecum îmbuibarea pântecelui prin aşa-zise „mese de lăsata secului” (vine de la latinescul saeculum = lumea, lumesc).

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei.

Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioşii au dezlegare la peşte. Acestea sunt: zilele de sâmbătă şi duminică din perioada 21 noiembrie - 15 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum şi în zilele de 25 noiembrie, 3, 5, 9 şi 12 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Incendiu violent la o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului. Turla s-a prăbuşit

VIDEO Nenorocirile abătute peste o mănăstire din sudul României. Moartea şi focul i-au urmărit pe călugări

Cauza izbucnirii incendiului de la mănăstirea de la Adamclisi. Lăcaşul de cult a fost distrus aproape în totalitate


 
 

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite