VIDEO Nenorocirile abătute peste o mănăstire din sudul României. Moartea şi focul i-au urmărit pe călugări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugării care trăiesc în această mănăstire sunt, parcă, urmăriţi de un blestem. Nenorocirile prin care trec se ţin lanţ de ei.

În urmă cu două zile, pe 3 octombrie, biserica mănăstirii Sfântul Filip, comuna Adamclisi – judeţul Constanţa, a luat foc. Incendiul a distrus mai bine de 80%  din construcţia locaşului de cult.

Conform ISU Dobrogea, călugării au construit acolo de capul lor, fără a obţine aviz de securitate la incendiu şi, ulterior, o autorizaţie de la pompieri. Nici despre existenţa unei autorizaţii de construcţie, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, nu vor să vorbească, iar primăria Adamclisi amână să transmită o astfel de informaţie.

Cauza izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit. Nu s-au înregistrat victime, asta şi datorită faptului că nu era o zi de duminică sau o altă zi de sărbătoare.

În urma verificărilor efectuate vineri de comisia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa, a fost aplicată o amendă în valoare de 500 lei reprezentanţilor mănăstirii pentru exploatarea instalaţiei electrice cu improvizaţii.

Mănăstirea Sfântul Filip este la 62 de kilometri de municipiul Constanţa, pe raza comunei Adamclisi. Aşezământul monahal este situat în apropierea monumentului Tropaeum Traiani. Construcţia mănăstirii a început în anul 2005, iar în anul 2007 a început construirea bisericii mari.

Incendiul din 3 octombrie este doar ultima nenorocire care s-a abătut peste această mănăstire care a mai fost de două ori greu încercată.


Stareţul a omorât 4 oameni

În dimineaţa zilei de 11 octombrie 2011, un grav accident rutier se petrecea pe E85, pe raza localităţii Oreveanu, judeţul Buzău.

„Din primele cercetări a reieşit că Dănuţ Râmbeţ, de 36 de ani, călugăr din Techirghiol, a condus un autoturism Volkswagen Caddy cu număr de înmatriculare CT 09 MBX, dinspre Buzău spre Râmnicu Sărat. La un moment dat, şoferul a lovit în plin o căruţă care traversa DN 2 E85 fără să se asigure.

Dănuţ Râmbeţ a fost testat cu aparatul Drager, care a indicat că slujitorul lui Dumnezeu nu a consumat băuturi alcoolice înainte de a pleca la drum. Pe numele călugărului a fost deschis un dosar penal, iar poliţiştii i-au reţinut acestuia permisul de conducere până la finalizarea cercetărilor”, transmitea la acea vreme IPJ Buzău.

Dănuţ Râmbeţ – numele de mirean –nu era nimeni altul decât stareţul mănăstirii Sfântul Filip din comuna Adamclisi. Numele de călugărie al stareţului este Dorotei, iar în acea zi de octombrie 2011 se îndrepta spre Iaşi, în pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva.

După acest teribil accident, în care 4 oameni au murit, stareţul, deşi continuă să conducă mănăstirea şi să îmbrace haina monahală, nu mai slujeşte Liturghia.


                                              Stareţul Dorotei - accident 2011
 

Imagine indisponibilă

Părintele Antonie, mort în accident

O altă nenorocire care s-a abătut asupra călugărilor de la mănăstirea Sfântul Filip a fost accidentul rutier produs în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2019, pe DN3, în zona localităţii Ciocârlia, judeţul Constanţa.

„La data de 27.01.2019, în jurul orei 00,00, un bărbat de 45 ani a condus un autoturism pe DN 3 prin localitatea Ciocârlia, dinspre Cobadin către Constanţa şi ajungând la 20 de metri de ieşirea din localitate, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum a pierdut controlul asupra directiei de mers, a părăsit carosabilul către stânga şi a intrat în coliziune cu un copac după care s-a răsturna în afara părţii carosabile”, transmitea IPJ Constanţa.

În urma accidentului a rezultat decesul la faţa locului a conducatorului auto care era singur în autoturism.

Cel aflat la volan era părintele Antonie Agoston de la mănăstirea Sfântul Filip.

Mănăstirea adăposteşte moaştele Sfântului Apostol Filip, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale sfinţilor cinci martiri necunoscuţi descoperiţi în cetatea Tropaeum.

Imagine indisponibilă

                               Accidentul în carea murit călugărul Antonie

Pe aceeaşi temă:

Cauza izbucnirii incendiului de la mănăstirea de la Adamclisi. Lăcaşul de cult a fost distrus aproape în totalitate

VIDEO Incendiu violent la o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului. Turla s-a prăbuşit 
 


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite