Mafia parfumurilor, protejată de poliţişti şi vameşi, a mai primit o lovitură

0
0
DIICOT foto arhivă
DIICOT foto arhivă

Poliţiştii continuă ancheta în cazul grupării infracţionale specializate în contrabandă cu parfumuri şi alte produse de lux, bunuri ce ajung în România prin Portul Constanţa.

Poliţia Română anunţă că în data de 16 martie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, împreună cu autorităţile vamale din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor şi Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea, sub conducerea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat percheziţionarea unui container adus din Turcia, în portul Constanţa, care conţinea produse importate de o societate comercială.

„În urma percheziţiei containerului respectiv, în interiorul acestuia, au fost descoperite 503 cutii cu sticle cu lichid parfumat, ambalate individual, în cutii inscripţionate cu mărci de parfumuri consacrate.

Au fost inventariate 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantităţi şi branduri, cu valoare de piaţă ce depăşeşte 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România şi alte state din U.E”, spun poliţiştii.

Cu câteva zile înainte de descoperirea containerului, în data de 11 martie, au fost prinse în flagrant trei persoane din cadrul grupului infracţional, având asupra lor 5.600 USD, 1.600 USD şi 31.500 USD, reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie comise de reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu, care ar fi sprijinit activitatea infracţională.

Opt dintre membrii acestei grupări infracţionale au fost arestaţi preventiv, la data de 13 martie a.c., iar faţă de şase persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Prin activitatea infracţională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de aproximativ 25.000.000 de euro, reprezentând accize şi TVA.

„S-a reuşit, prin eforturile depuse de organele de cercetare penală, indisponibilizarea, în total, a peste 275.000 de parfumuri contrafăcute, importate de membrii grupării, din Turcia, ce erau destinate comercializării ilegale atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre al U.E. Acestea aveau o valoare de piaţă de peste 10 milioane de euro”, mai spun poliţiştii.

În acest dosar sunt cercetaţi şi lucrători ai biroului vamal din portul Constanţa, dar şi poliţişti, unul dintre ei fiind ofiţer în cadrul BCCO.

Mafia parfumurilor, ajutată de oamenii legii

Joi, 11 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat un număr de 57 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Cluj, Constanţa, Bacău, Vrancea, Ilfov şi a municipiului Bucureşti.

Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unui dosar ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

De asemenea, concomitent, în Franţa şi Italia, au fost efectuate, în baza unor ordine europene de anchetă, alte 2 percheziţii domiciliare.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanţa şi Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi de corupţie în formă continuată. Grupul infracţional a fost format din cetăţeni turci şi mai mulţi cetăţeni români, printre care şi un comisar şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, un agent şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa”, spun procurorii DIICOT.

Liderii grupului infracţional organizat au asigurat, spun anchetatorii, introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.

Operaţiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăţi comerciale, în baza unor declaraţii vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud.

Introducerea în ţară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidenţiate în documentele vamale.

În sprijinul grupării, au fost cooptaţi şi un agent şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar şef de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, care au asigurat permisiunea derulării operaţiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenţei, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora şi, totodată, au oferit garanţia efectuării în condiţii de siguranţă a acestor operaţiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuţiilor de serviciu şi a prerogativelor conferite de funcţiile deţinute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.

În vederea obţinerii sprijinului acestor funcţionari, în formele menţionate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuţiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenţei pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcţionari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.

Astfel, liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 40 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi al poliţiştilor din cadrul INTERPOL.

Citeşte şi:

Petrecere cu lăutari şi aproape 100 de invitaţi, întreruptă de Poliţie

Constanţa, văzută şi trăită în pandemie de artiştii plastici de la „Ovidius“

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite