Lasă apa să curgă, sperând să se încălzească. Păcăleala care umflă facturile constănțenilor
0Constănțenii rămași la sistemul centralizat de încălzire sunt revoltați de avariile frecvente și de lipsa apei calde, dar și de faptul că achită apa rece la prețul celei calde. Reprezentanții Termoficare SRL Constanța spun că era necesară înlocuirea conductelor, vechi de 50 de ani, dar exclud că oamenii achită apa rece ca apă caldă.

Locuitorii Constanței care nu s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat sunt disperați și revoltați că în fiecare lună sunt anunțați că vine, în sfârșit, apa caldă, după nenumărate avarii care țin săptămâni în șir.
„Dar în ziua aceea, ce să vezi? Apa curge pe țeava de apă caldă, dar este tot rece. Ora de începere a furnizării, întotdeauna estimată, nu este respectată și ținem apa curgând, întruna, doar-doar o veni caldă“, relatează oamenii, care se tem că achită apă rece la prețul apei calde.
Apa rece de pe conducta de apă caldă se plătește la RAJA
Liviu Popa, directorul Termoficare SRL, spune că este exclus ca oamenii să plătească apa caldă dacă nu beneficiază de acest serviciu.
„Tot ceea ce înseamnă consum de energie termică din apa caldă este măsurat de gigacalorimetru. Acest aparat special pentru măsurarea energiei termice separă consumul de energie de consumul de apă. Când curge apă rece pe robinetul de apă caldă, acel volum de apă înregistrat în metri cubi este achitat către operatorul RAJA, care furnizează apa rece. La Termoficare, se plătește energia. Gigacalorimetrul măsoară când apare diferența între temperatura apei calde și temperatura apei reci. Dacă nu este încălzită apa, înseamnă că nu are energie în ea și înseamnă că respectivul are 0 gigacalorii de plată. Deci apa caldă este formată din apa rece și energia înmagazinată în ea“, explică Liviu Popa.
Conductele vechi de jumătate de secol
Liviu Popa spune că este vorba despre o perioadă de tranziție. „Dacă nu s-ar fi început lucrările de modernizare, am fi avut perioade lungi de timp în care n-am fi putut furniza apă caldă sau căldură în locuințe“, dă el asigurări.
Conductele de termoficare au fost montate în anii ’70 – ’80, iar durata lor de exploatare a expirat de mai bine de 15 ani.
„Cum au fost din oțel de bună calitate, ele mai rezistă și în prezent, însă în anumite zone sunt atât de corodate întrucât nu mai suportă presiunea apei și plesnesc“, spune directorul Termoficare Constanța.
Acesta recunoaște că și Constanța se confruntă cu problemele pe care le au toate marile orașe din România: „Sunt orașe care au 1.000 de blocuri fără energie termică și de aceea consider că, la Constanța, chiar dacă avem câteva întreruperi generate pe de o parte de avarii, iar pe de altă parte de necesitatea executării lucrărilor de modernizare, stăm bine“.
13.000 de constănțeni sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire
În prezent, Primăria Constanța a accesat fonduri prin POIM pentru modernizarea rețelei de termificare. Momentan, lucrările se derulează în arealul Casa de Cultură și în zona Dacia- City Park Mall. În paralel, din fonduri proprii, Primăria Constanța înlocuiește tronsoanele din Centru -Peninsulă. În întreg orașul, s-a înlocuit un sfert din rețea.
Termoficare Constanța are contract de furnizare a energiei termice cu 1.065 de asociații de proprietari, care însumează 33.135 apartamente. De asemenea, la sistemul de încălzire centralizat sunt racordate 752 societăți comerciale, 115 instituții publice și 990 case. Aproximativ 130.000 de persoane beneficiază de serviciul municipal de termoficare.
Începând cu data de 1 noiembrie 2022, prețul pentru populație al energiei termice furnizate de Societatea Termoficare Constanța este de 386,93 lei/MWh (echivalent a 450,00 lei/Gcal) inclusiv TVA.