Investiție uriașă în Portul Constanța, anunțată de ministrul Sorin Grindeanu. Infrastructura feroviară va fi modernizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța are trei etape și are alocate 4,5 miliarde de lei (fără TVA), din fonduri europene. Acum, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat licitația primei etape.

Cale ferată vizată de reabilitare FOTO: Sorin Grindeanu
Cale ferată vizată de reabilitare FOTO: Sorin Grindeanu

„A fost publicat în SEAP anunțul cu privire la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța - Stația de Cale Ferată Valu Lui Traian (etapa I)”, anunță Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Data-limită pentru depunerea ofertelor este 8 mai 2023.

Contractul are o valoare estimată cuprinsă între 402,34 milioane de lei și 456,93 milioane de lei (fără TVA). Pentru proiectarea și execuția lucrărilor sunt alocate 26 de luni. 

Începând cu luna iulie 2022, când sute de vagoane abandonate sau aflate sub sechestru blocau liniile ferate, infrastructura feroviară a Portului Constanța a intrat într-un proces accelerat de reabilitare. 

După începerea războiului din Ucraina, Portul Constanţa a devenit vital pentru asigurarea exporturilor de cereale din această ţară. Presiunea pe Port a crescut constant, ieşind la iveală că sute de vagoane sechestrate de ANAF sau abandonate blocau infrastructura feroviară a acestuia. 

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat 75,55 milioane tone în anul 2022, o creștere de 12% față de 67,5 milioane tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținându-se, astfel, trendul ascendent din ultimii ani.

Cerealele reprezintă și în acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 24,1 milioane tone“ a declarat directorul general al CN APM SA Constanța, Florin Vizan.

În traficul total, cerealele reprezintă 31,7%, urmate de petrol brut - 12,57%, articole diverse - 10,4%, produse petroliere - 9,6%, minereuri de fier, deșeuri de fier - 9,26%.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite