Inventatorul-elev sponsorizat de profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa viitorului este ecologică şi complet automatizată
Casa viitorului este ecologică şi complet automatizată

Liceanului Costel Cherciu i-au împlinit visele dascălii de fizică de la Colegiul Mihai Eminescu: i-au cumpărat piesele cu care să îşi realizeze invenţiile. Cel mai recent proiect al său, casa ecologică şi complet automatizată, a fost premiat la Salonul Naţional de Inventică cu medalia de bronz.

Pentru profesorul de fizică Adrian Nicolescu, elevul său Costel Cherciu din clasa a XII-a este cel mai reuşit proiect: „Când l-am cunoscut, era un copil cu multă voinţă şi idei practice, dar îi lipseau cunoştinţele teoretice“. În scurt timp, Costel a devenit elevul de suflet al catedrei de fizică a Colegiului Mihai Eminescu.

Click pe imagini pentru a vedea cum arată minunile născocite de elev!

Dascălii Adrian Nicolescu, Magda Mihai şi Maria Vidinei au făcut pentru el mai mult decât „scrie la carte“: l-au ajutat să înveţe materia, să îşi ordoneze ideile şi să le pună în aplicare. Concret, din banii lor i-au plătit elevului venit dintr-o familie modestă toate piesele necesare realizării machetelor.
„Eu cumpăram piesa de care aveam nevoie, le aduceam facturile, iar profesorii le decontau, din banii lor personali. Cele mai scumpe componente au fost cele două panouri solare pentru casa ecologică automatizată. Au fost comandate tocmai din Statele Unite şi au fost plătite, cu tot cu taxe vamale, de profesori. Pentru asta le voi fi recunoscător toată viaţa“, spune Costel.

Inventatorul şi invenţiile sale

În laboratorul de fizică al liceului, elevul îşi aranjează frumos proiectele. Primii sunt roboţeii Crab şi Buburuza, care detectează orice obstacol (prin diferenţa de temperatură) şi ocolesc sursa de căldură. Altul este Şoricelul, care urmăreşte o rută şi se orientează pe baza contrastului coloristic. MiniPOV este făcut numai din leduri ce pulseaza sincronizat, care, rotit cu viteză, generează imagine sau text pe timp de seară. Tot cu câteva leduri este realizat ceasul răcoros de vară - un ceas meşterit dintr-un ventilator de calculator pe care pulsează lumina, afişând ora exactă.

Zarul electronic are 7 leduri şi, dacă este agitat ca unul obişnuit, generează cifrele electronic. Dispozitivul Maglev poate să facă orice obiect mic şi uşor să leviteze la o distanţă de 3 centimetri.

„Fiecare invenţie are aplicabilitate practică. Roboţeii sunt autonomi şi pot fi folosiţi la patrulare, supraveghere şi salvare în spaţii inaccesibile pentru om. MiniPOV este ideal pentru reclame luminoase, deoarece funcţionează pe obiectele în mişcare (spiţele bicicletelor, roţile maşinilor sau chiar încălţămintea dansatorilor). Zarul electronic nu sare de pe masă şi te asigură că nimeni nu trişează. Iar cu Maglev s-ar putea explica mişcarea Pământului şi a planetelor din sistemul solar“, explică liceanul.

Casa vorbitoare

Dar „regina“ invenţiilor lui Costel este casa ecologică, complet automatizată, care îşi anunţă vocal fiecare acţiune. „Casa este gândită pentru a fi construită pe un sol ca al Dobrogei, cu apă din pânza freatică. Este ignifugă şi foloseşte numai energie regenerabilă: turbină eoliană, pompă de căldură cu energie geotermală, panouri solare. Reglarea jaluzelelor este automată şi reglabilă, în funcţie de nivelul de lumină dorit şi de lumina de afară. Există şi sistemele de siguranţă - dacă senzorul de gaz sesizează o valoare periculos de mare, casa porneşte hota şi deschide geamul, avertizându-ne cu o alarmă sonoră şi una vizuală. Toate informaţiile de la fiecare senzor sunt afişate pe un display, iar casa întreprinde acţiuni doar la modificarea acestora“, arată Costel.

Preţul unei astfel de case ar ajunge la 75.000 euro, pentru o suprafaţă locuibilă de 120 de metri pătraţi, pe un teren de 500 de metri pătraţi, cu o maşină electrică în garaj. Cu proiectul lui premiat la Salonul Naţional de Inventică cu medalia de bronz, Costel a câştigat şi admiraţia fratelui său mai mare, Claudiu, modelul său în toate. Claudiu Cherciu este student la Automatică şi laureat al competiţiilor NASA.

La ce mai lucrează Costel

„Am fost mereu interesat să creez lucruri la care îţi face plăcere să te uiţi. Prima dată l-am văzut pe fratele meu modificând un ceas analog pentru a merge in sens invers acelor de ceasornic. Şi indica ora exactă! După aceea mi-am dat seama că prin electronică se pot face lucruri frumoase, interesante şi utile în acelaşi timp. Aşa că, în timpul liber am început să mă ocup şi de diverse proiecte. Am început să caut pe net ce idei aveau alţii şi cum le construiau. Unele dintre ele a trebuit să le abandonez din cauza complexităţii sau din lipsa resurselor materiale, dar împreună cu fratele meu, care m-a iniţiat în electronică, am început să ne ocupăm de altele, cum ar fi un dispozitiv gen arc reactor-ul din filmul Iron Man sau modificarea unui interfon pentru activarea difuzorului de la scara blocului ca o metodă de spionaj. Acum am în plan altceva care ar plăcea multora: o matrice de leduri colorate ce se poate pune sub tricou şi afişa orice imagine sau chiar video“, mărturiseşte Costel Cherciu, elevul-inventator.




Casa ecologică va costa 75.000 de euro
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite