Înecaţi în locul blestemat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl lui Ionuţ (11 ani) şi Silviu (19 ani) Boboc, înecaţi în Dunăre, şi-a petrecut toată noaptea pe malul apei strigându-şi copiii. Fraţii Silviu (19 ani) și Ionuț Boboc (11 ani) din Stupina s-au dus la scăldat duminică. Au murit sub ochii prietenilor.

Se scăldaseră în Dunăre de nenumărate ori, dar de această dată, au ales un loc din vecinătatea cetăţii Capidava.
„Silviu l-a luat pe Ionuţ să îl înveţe să înoate. L-am văzut pe cel mic cum se agaţă de el şi asta a fost. Au ieşit afară de şase-şapte ori. Am sărit după ei, însă când am văzut că trece apa de noi, ne-am întors. Parcă pe măsură ce ne apropiam, ei se îndepărtau. Se ţineau în braţe“, povesteşte Atila Purice (18 ani), prietenul lui Silviu Boboc.

Martorii au cerut ajutor de la oamenii care se aflau în zonă. Câţiva au venit în goană. „Am intrat după e,i dar degeaba. Mai aveam trei metri şi ajungeam să-i salvez. Încercau să scape. Doamne, cât s-au chinuit săracii... A fost prea târziu“, plânge cu vorbe Marius Matei (39 de ani), un localnic care a văzut scena.

Fraţii au fost căutaţi ieri de scafandri, dar în zadar. „Nu aveau echipamente ca să se scufunde. Au stat o oră şi au plecat. Dunărea e tulbure, nu se vede“, explică localnicul. 

Trupurile fraţilor înecaţi în Dunăre la Capidava au fost găsite

Părinţii copiilor sunt distruşi. Tatăl Vasile nu s-a mişcat de pe malul Dunării de duminică, de când a primit vestea că mezinul său şi fratele lui au pierit. Nu a mâncat şi acceptă cu greu să bea măcar un strop de apă.

„M-am plimbat pe aici pe mal. Ce să fac, unde să mă duc? Cine mă aşteaptă? I-am căutat, i-am strigat, i-am aşteptat“, spune tatăl, doborât de tristeţe şi de oboseală.
Mama băieţilor, Lăcrămioara, se afla în Italia când s-a petrecut nenorocirea. S-a urcat în primul avion şi a venit în ţară. De atunci stă pe malul Dunării, cu ochii spre apa care i-a înghiţit doi dintre cei patru băieți. 

Presimţire

Femeia a îmbrăcat deja hainele cernite. „Am plecat ca îngrijitoare, în noiembrie. Cu ce să-i îmbrac? Cu ce să-i încalţ?“, spune ea frângându-şi mâinile. Obişnuia să vorbească ieri cu băieţii ei, însă duminică un presentiment nu i-a dat pace.
„Am sunat, am sunat. Telefonul părea închis. M-am gândit că poate au fost la discotecă şi dorm. Pe la 11 şi ceva mi-a răspuns Roxana, prietena lui Silviu. Mi-a zis să stau jos că s-a întâmplat ceva “, povesteşte ea.

Mama copiilor înecaţi în Dunăre: „Sunt în apă de 24 de ore şi nimeni nu face nimic" FOTOGALERIE

„Am crezut că glumeşte, că vrea să îmi spună că s-au căsătorit pe ascuns. Mi-a zis direct «Tanti, Silviu şi Daniel s-au înecat»“, spune mama Lăcrămioara printre lacrimi. Disperată şi-a sunat toate rudele. Acestea au minţit-o că băieţii au fost scoşi din apă şi că se află la Secţia de Reanimare, în spital. Abia în aeroport, când a cerut să fie dusă direct la spital, i-au dat vestea.

Căutări


Rudele dispăruţilor, prietenii şi sătenii s-au strâns ieri dimineaţă, la prima oră, pe mal, ca să aştepte scafandrii, care urmau să încerce să-i aducă la suprafaţă pe băieţi. După câteva apeluri date la 112, rudele s-au supărat. „Am tot sunat. Ne-au plimbat printre legături telefonice, de la o Poliţie la alta, de la un dispecerat la altul. Până la urmă cei de la pompieri ne-au zis că nu au ce să facă şi că nu au echipamente“, spune Marcela Ursu, mătuşa băieţilor.

„Nu vă puteţi imagina durere mai mare. Sunt în apă de 24 de ore şi nimeni nu face nimic“, plânge mama băieţilor.
La faţa locului se afla ieri un singur poliţist, de la Secţia Regională Transporturi, care a spus că solicitarea către scafandrii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a fost făcută şi că îi aşteaptă să vină.

Până la sosirea autorităţilor, localnicii s-au apucat să-i caute cu forţe proprii: s-au urcat într-o barcă şi au improvizat un pripon: o funie, de care au ancorat o bară metalică pentru a-i da greutate, de care au agăţat cârlige, ca să „agaţe“ trupurile înecaţilor.

Abia în jurul orei 14.00 la faţa locului au ajuns doi dintre scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Locul blestemat


Localnicii povestesc înfioraţi că multe suflete au pierit în locul în care fraţii şi-au găsit sfârşitul.
„Cinci sau şase s-au înecat aici. Încă pe atâţia au fost salvaţi, dar ăia au avut norc. Groapa aia a înghiţit un cal cu tot cu căruţă şi un tractor pe deasupra. Nu au fost găsite niciodată“, spune Marius Matei.

Localnicii povestesc că apa este foarte mică, pentru 10 -12 metri, apoi, brusc, se cască o groapă cu o adâncime de 14-20 de metri, în funcţie de nivelul Dunării. În zonă sunt anafoare (vîrtejuri de apă) puternice ce ar fi putut târî corpurile băieţilor la kilometri distanţă.  

Lumina ochilor

Daniel Ionuţ, mezinul familiei, era lumina ochilor mamei sale şi mândria profesorilor. „Din clasa a I-a până în a IV-a a luat numai premil I. Acum a terminat şcoala cu 9,70. Îi plăcea să înveţe, era cuminte şi bun“, spune printre lacrimi mama sa. Silviu Lucian terminase zece clase şi îşi ajuta părinţii în gospodărie. „Nu i-a fost dat să trăiască. În clasa a I-a a fost lovit de o maşină. L-a lovit la cap. A stat internat mult şi a pierdut anul. Atunci a avut zile, acum s-a terminat“, murmură mama băieţilor.

Chiar dacă fraţii s-au stins sub ochii prietenilor, iar şanse de a fi în viaţă nu există, Silviu și Ionuț Boboc au fost daţi în urmărire generală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite