Începe Postul Mare, cel mai lung rânduit de Biserica Ortodoxă, la finele căruia vom sărbători Paştele

0
0
de ce postul pastelui dureaza 40 de zile

Postul Mare, cel mai lung şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, începe luni, 19 februarie, în Biserica Ortodoxă. Ortodocşii vor prăznui Paştele la 8 aprilie, iar catolicii - la 1 aprilie.

Teologii Arhiepiscopiei Tomisului arată că „Postul Mare, cel mai lung şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe, a fost rânduit de către Biserică atât pentru pregătirea celor care primeau Botezul creştin de Paşti, cât şi ca mijloc de sporire duhovnicească a credincioşilor, pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului“. 

Totodată, Postul Mare aminteşte de postul de 40 zile ţinut de către Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi sau Patruzecime.

„Sfinţii Părinţi consideră că Postul Mare are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştilor sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere – Săptămâna Patimilor). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile“, este explicat într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Tomisului. 

Dezlegări în Postul Mare

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile - 1 aprilie).

În prima săptămână a Postului Mare, de luni până joi, în biserici va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare, începând cu ora 17.00.

Sfântul Andrei Criteanul, autorul canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, într-o familie creştină, de la care a primit o educaţie aleasă. Mai târziu a devenit monah în ordinul „Frăţia Sf. Mormânt“ de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit şi „Ierusalimiteanul“.

Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una dintre slujbele importante din perioada Postului Sfintelor Paşti; este un canon de pocăinţă, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcătuit din cântări prin care cerem milostivire şi iertare de la Dumnezeu. Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. Mormântul său se află în localitatea Eresos, din insula Lesbos. 

Miercuri, 21 februarie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Vineri, 23 februarie, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar de la ora 17.00 va oficia TainaSfântului Maslu la biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Năvodari (str. Nucilor nr. 16).

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, redactată de către Sfântul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.), este oficiată doar în perioada Postului Mare, de luni până vineri (în afara zilelor notate în calendar drept aliturgice). Această Liturghie este o Vecernie ce cuprinde rugăciuni de pregătire a Darurilor şi primirea Sfintei Împărtăşanii de către credincioşi. Poartă acest nume deoarece Sfântul Agneţ (Sfântul Trup) este sfinţit în duminica anterioară oficierii Liturghiei. În timpul acestei slujbe nu se face pomenirea morţilor, de aceea rugăciunile pentru cei răposaţi sunt făcute în fiecare sâmbătă a Postului Mare. 

Pe aceeaşi temă: 

Suntem în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Începe Săptămâna Albă, ce prevesteşte Postul Mare al Paştelui

Cărturarul care a creat legenda Peşterii Sfântului Andrei, apostolul devenit ocrotitorul românilor. „M-a învăţat că omul sfinţeşte locul“

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri