Suntem în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Începe Săptămâna Albă, ce prevesteşte Postul Mare al Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, la 11 februarie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, care deschide Săptămâna albă (a brânzei).

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi creştinii lasă sec de carne, începând pregătirea pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Teologii de la arhiepiscopia Tomisului arată că duminica aceasta este supranumită „a Înfricoşătoarei Judecăţi“ întrucât la Sfânta Liturghie se citeşte Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanităţii: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârşitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal şi prin picturile exterioare, care cuprind şi scena Înfricoşătoarei Judecăţi.

Expresia „lăsatul secului“ provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti“, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioşii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. Ortodocşii vor prăznui Paştile la 8 aprilie, iar catolicii - la 1 aprilie. În Săptămâna Albă, creştinii renunţă la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi peşte.

În ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obşte a morţilor - Moşii de iarnă. Moşii şi strămoşii sunt înaintaşii noştri adormiţi întru nădejdea Învierii.

Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa.

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului întreprinde activităţi dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În ziua de luni, 12 februarie, o dată cu începutul semestrului al II-lea al învăţământului preuniversitar, demarează a doua parte a proiectului şcolar-educaţional „România în sărbătoare“. Activităţile, desfăşurate sub titlul „România - 100 de ani“, sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire şi vor cuprinde: dezbateri în şcoli cu participarea unor invitaţi speciali, concursuri (Concurs de fotografie „România mea frumoasă“, concurs de desene „Primul Război Mondial şi Marea Unire de la Alba Iulia“; concurs de eseuri „Marea Unire. De la contribuţia dobrogenilor la idealul naţional“, orecum şi excursie la Alba Iulia în cadrul Săptămânii „Şcoala Altfel“.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educaţional, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanţa, şi Asociaţia „Casa Mării Negre/Black Sea House“.

Pentru mai multe detalii despre zilele în care vor fi dezbateri şi prezentări tematice în şcoli, dar şi despre condiţiile pentru  participarea la concursuri, puteţi vizita pagina de Facebook a proiectului: România în sărbătoare (https://www.facebook.com/Rom%C3%A2nia-%C3%AEn-s%C4%83rb%C4%83toare-468562610019287/).

Prima etapă a proiectului a fost finalizată pe 24 ianuarie 2018 şi a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, în urma Războiului de Independenţă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite