Horia Constantinescu, șeful ANPC: „Litoralul arată ca o bătrână încărunțită ce încearcă prin farduri și gablonțuri să pară ceea ce nu mai este“

0
Publicat:

Horia Constantinescu, șeful ANPC, este de părere că litoralul românesc arată mai rău decât înainte de Revoluție.

Stațiunea Mamaia - în trecut și în prezent Colaj Baricada Verde
Stațiunea Mamaia - în trecut și în prezent Colaj Baricada Verde

Într-o postare pe pagina de Facebook, Horia Constantinescu, șeful ANPC, deplânge soarta litoralului românesc:

„De fiecare dată când ajung pe malul mării și văd greul de pe mal mă întreb cu ce a greșit țara asta să arate la 30 de ani de la revoluție la fel sau chiar mai rău decât arăta înainte

Astăzi litoralul așa cum am mai spus arată ca o bătrână încărunțită ce încearcă prin farduri și gablonțuri să pară ceea ce nu mai este

Inerția unor afaceri încremenite în anii 90 contrastează cu investiții notabile

Comerțul de dugheana în fața unor imobile de milioane de dolari face ca și Africa să devină o destinație tentantă turistică în raport cu litoralul romanesc

Rând pe rând restaurantele elegante s-au transformat în cantine iar aplecătorile în shaormerii

Unii edili operați de imaginație au uitat că pentru a încuraja turismul este nevoie de proiecte dedicate acestuia

Dumnezeu ne-a dat mare și nisipul și cu toate acestea ori am distrus șansa ori habar n-am avut ce să facem cu ele“.

.Foarte mulţi turişti care şi-au petrecut vacanţele altădată pe litoralul românesc acuză autorităţile că au permis defrişările masive, construcţiile pe spaţiul verde şi pe plajă şi că multe zone sunt neîngrijite, iar mizeria este peste tot.

Mamaia nu mai e demult o staţiune turistică, ci un cartier al Constanţei, sunt de părere specialiştii în turism, care spun, cu părere de rău, că fosta perlă a litoralului nu mai are nimic din ceea ce o făcea atractivă cândva. Lipsesc spaţiile verzi dintre hoteluri şi de pe centrul Bulevardului Mamaia, locurile de distracţii, un teatru de vară, un restaurant tradiţional, dar şi serviciile de calitate, bunul simţ al hotelierului şi preţurile decente.

Din punctul de vedere al specialiştilor în domeniu, unui turist nu-i trebuie doar loc de cazare şi plajă, ci şi divertisment. Constantin Dumitraşcu, fost şef al Agenţiei de Turism Mamaia, spune că în staţiune nu există un restaurant cu specific românesc, aşa cum era Mioriţa pe vremuri, însă vestitul local a fost dat maneliştilor, iar în prezent aici s-a deschis un magazin alimentar. A  dispărut şi barul cu specific oriental, care-i atrăgea pe toţi cei care doreau să guste din deliciile orientale şi să asculte muzică de calitate. 

Singurele distracţii din Mamaia sunt rezervate tinerilor cu bolizi de lux, care se dau cu sky-jeturile sau copiilor care merg la Aqua Magic, însă turiştii de condiţie medie, care vor să-şi scoată seara soţiile la teatru, la o grădină de vară, sau la dans, aşa cum era cândva, nu au această posibilitate. „Înainte, toţi artiştii din Bucureşti se mutau vara pe litoral. Acum, nu ai unde să te duci“, spune Constantin Dumitraşcu. 

Din punctul său de vedere, un alt punct de atracţie ar putea fi Castelul Reginei Maria, din centrul staţiunii, acum în ruină. El spune că, dacă Castelul Regal ar fi reabilitat, Constanţa ar lua faţa Balcicului, acolo unde se află o altă perlă arhitecturală a familiei regale.

În Satul de Vacanţă, care acum e un kitsch, funcţionau altădată doar căsuţe tradiţionale, fiecare purtând denumirea unui judeţ din România. 

De departe, Parcul Tăbăcărie, poarta de intrare în staţiunea Mamaia, era o oază de verdeaţă. Adulţii de astăzi îşi amintesc cu nostalgie de trenuleţul cu care se plimbau prin parcul care nu era ciuntit de construcţii. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite