Gigacaloria din Constanţa se scumpeşte. Majorarea o suportă municipalitatea
0În prima şedinţă din acest an, Consiliul Local Constanţa a scumpit gigacaloria cu 4,5 lei, ceea ce reprezintă un procent de 1,2% din preţ. Edilii au decis ca majorarea să fie suportată de municipalitate, astfel că pe constănţeni nu-i va afecta.
Gigacaloria pe care o suportă constănţenii racordaţi la sistemul termic centralizat al RADET este cea mai scumpă din ţară: 358,54 lei. Acest cuantum este compus din: preţul de producţie impus de CET Palas-Electrocentrale - 196,91 lei, tariful RADET Constanţa - 92,24 lei; TVA 24 % - 69,39 lei.
În luna ianuarie, listele de întreţinere afişate pentru luna decembrie au avut nişte valori enorme. Spre exemplu, pentru un apartament de două camere fără repartitoare trebuie achitată suma de 800 lei, iar pentru o garsonieră cu repartitoare - 300 lei.
Explicaţia a fost că RADET a calculat un consum care a acoperit 40 zile, până la finele lunii decembrie, pentru a putea închide bugetar anul 2013. Plusul celor 10 zile va fi scăzut din calculul de pe ianuarie, astfel că facturile ar trebui să vină mult reduse, cu o treime, corespunzătoare unui număr de 20 zile.
„Este vina directorului RADET, Ilie Rachieru, care nu a explicat cum trebuie de ce s-a întâmplat asta“, a declarat primarul Radu Mazăre.
El a acceptat propunerea consilierilor PDL de a lua în discuţie activitatea directorului Rachieru, care este condamnat pentru infracţiuni comise în serviciu. Acesta nu a primit încă o sentinţă definitivă, procesul fiind judecat actualmente la Înalta Curte de Justiţie. Consilierii au căzut de acord că directorul Rachieru îşi va da demisia de onoare dacă va fi condamnat.
„Oricum, trebuie analizate separat cele două aspecte legate de RADET: activitatea regiei în care ar trebui să se implice mai mult Consiliul Local şi activitatea directorului regiei“, a arătat consiliera PNL Ana Marcu. Ea a precizat că este alarmant faptul că oamenii se debranşează de la sistemul RADET, care trebuie sprijinit, astfel încât să existe o alternativă la expansiunea Congaz.
Viceprimarul Decebal Făgădău a sărit în apărarea directorului Ilie Rachieru, spunând că tariful RADET a fost menţinut în ultimii 2 ani, fără alte majorări, iar regia a reuşit să reducă pierderile pe reţea la 15%. „Arătaţi-mi unde în ţară se mai întâmplă asta“, a mai spus Făgădău.
Primarul Radu Mazăre a fost de acord cu discutarea situaţiei RADET la următoarea şedinţă de consiliu local. „Când vom primi acţiunile la port, vom putea ieftini gigacaloria“, a spus Mazăre. Municipalitatea speră să îşi mărească pachetul de acţiuni deţinut la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, de la 20% la 33%.
Directorul Ilie Rachieru a precizat că factura pe decembrie pare mare doar în comparaţie cu luna noiembrie, când oamenii nu au dat drumul la calorifere, fiind temperaturi atmosferice ridicate. „Practic este mai mare doar cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat acesta.
De doi ani, constănţenii care au venituri peste 1.500 lei pe membru de familie şi peste 1.800 lei pentru o persoană singură trebuie să suporte integral costul gigacaloriei. Restul au subvenţie graduală acordată de primărie, în funcţie de venituri. Circa 2.000 persoane au beneficiat ilegal de subvenţii în iarna trecută, fiind descoperiţi de Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială, astfel că trebuie să returneze banii.
Dintre cei 310.000 de locuitori ai municipiului Constanţa, 270.000 sunt racordaţi la sistemul de alimentare cu energie termică produsă în sistem centralizat. Aproape jumătate dintre abonaţi beneficiază de subvenţia primăriei.
Vă mai recomandăm
Debranşări în lanţ de la RADET. Jumătate dintre ele sunt ilegale