Fotografie de colecţie de la inaugurarea Cazinoului, la care a participat şi Regele Ferdinand
0Emblematicul Cazinou a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.
Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Vârnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe Riviera franceză. Lucrările au costat 1.300.000 de lei, bani din care s-a înălţat cel mai frumos edificiu al Constanţei, cu care se mândresc generaţii de localnici.
Promotoriul pe care se află Cazinoul a fost ridicată pe un teren recuperat din mare, proiectul fiind vizat de inginerul Anghel Saligny. Puţini ştiu, dar simbolul oraşului de la malul mării a avut trei fundaţii, aşa cum ne dezvăluie Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
În ultimii ani, clădirea Cazinoului a fost transferată de la o instituţie la alta. La începutul lunii octombrie a anului trecut, consilierii locali municipali au votat un proiect care prevedere transmiterea monumentului din administrarea Consiliului Local în cea a Companiei Naţionale de Investiţii. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 10 milioane de euro.
Kursaal şi Casin, priele cazinouri ale oraşului
Constanţa a mai avut două cazinouri. Cel dintâi cazinou al Constanţei a fost construit în anul 1880, în aceeaşi zonă a peninsulei, mai exact lângă Farul Genovez. Se numea Kursaal (traducere aproximativă - sală de relaxare) şi era construit din lemn şi paiantă. Protipendada oraşului-port se regăsea aici în fiecare zi, iar imaginile vremii au fost surprinse de Anatole Magrin, consul al Franţei la Constanţa, fotograf al Curţii Regale.
„Kursaalul a apărut într-o perioadă în care pe faleză au fost ridicate cele mai frumoase case din oraş: Casa Pariano (astăzi Muzeul Ion Jalea), Casa Manissalian (bombardată în 1941 – pe locul actualului bloc SNC), Casa Pâslă, Casa Bârzănescu, Casa Cănănău (unde a fost Consulatul Chinei), Casa Zottu, Casa Cuculis, Casa Şomănescu, Casa Pilescu“, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.
O furtună mai puternică a smuls acoperişul Kursaalului în anul 1891, iar un an mai târziu a fost demolat în urma unei decizii a Consiliului Comunal.
Casin, precursorul Cazinoului
Locul Kursaalului a fost luat de Casin, amplasat tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe actualul loc al Acvariului. La amplasarea clădirii s-a folosit taluzul pentru a face două terase suprapuse, pentru ca ambele să aibă o privelişte deplină a falezei, a mării şi a portului.
Unul dintre antreprenorii Cazinoului a fost căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă şi tatăl lui Horia Creangă, unul dintre cei mai mari arhitecţi români ai perioadei interbelice.
Casinul, care era tot o clădire provizorie construită din lemn, pe un parter de piatră, a fost dezmembrat în anul 1910, pentru a face loc impresionantului edificiu ce avea să devină simbolul oraşului de la malul mării.
Vă mai recomandăm:
O nouă şansă pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa. Radu Mazăre susţine că va fi reparat cu fonduri guvernamentale
