Fotografie de colecţie de la inaugurarea Cazinoului, la care a participat şi Regele Ferdinand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emblematicul Cazinou a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.

Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Vârnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe Riviera franceză. Lucrările au costat 1.300.000 de lei, bani din care s-a înălţat cel mai frumos edificiu al Constanţei, cu care se mândresc generaţii de localnici.

Promotoriul pe care se află Cazinoul a fost ridicată pe un teren recuperat din mare, proiectul fiind vizat de inginerul Anghel Saligny. Puţini ştiu, dar simbolul oraşului de la malul mării a avut trei fundaţii, aşa cum ne dezvăluie Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

În ultimii ani, clădirea Cazinoului a fost transferată de la o instituţie la alta. La începutul lunii octombrie a anului trecut, consilierii locali municipali au votat un proiect care prevedere transmiterea monumentului din administrarea Consiliului Local în cea a Companiei Naţionale de Investiţii. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 10 milioane de euro.



Kursaal şi Casin, priele cazinouri ale oraşului

Constanţa a mai avut două cazinouri. Cel dintâi cazinou al Constanţei a fost construit în anul 1880, în aceeaşi zonă a peninsulei, mai exact lângă Farul Genovez. Se numea Kursaal (traducere aproximativă - sală de relaxare) şi era construit din lemn şi paiantă. Protipendada oraşului-port se regăsea aici în fiecare zi, iar imaginile vremii au fost surprinse de Anatole Magrin, consul al Franţei la Constanţa, fotograf al Curţii Regale.

„Kursaalul a apărut într-o perioadă în care pe faleză au fost ridicate cele mai frumoase case din oraş: Casa Pariano (astăzi Muzeul Ion Jalea), Casa Manissalian (bombardată în 1941 – pe locul actualului bloc SNC), Casa Pâslă, Casa Bârzănescu, Casa Cănănău (unde a fost Consulatul Chinei), Casa Zottu, Casa Cuculis, Casa Şomănescu, Casa Pilescu“, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.

O furtună mai puternică a smuls acoperişul Kursaalului în anul 1891, iar un an mai târziu a fost demolat în urma unei decizii a Consiliului Comunal.

Casin, precursorul Cazinoului

Locul Kursaalului a fost luat de Casin, amplasat tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe actualul loc al Acvariului. La amplasarea clădirii s-a folosit taluzul pentru a face două terase suprapuse, pentru ca ambele să aibă o privelişte deplină a falezei, a mării şi a portului.

Unul dintre antreprenorii Cazinoului a fost căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă şi tatăl lui Horia Creangă, unul dintre cei mai mari arhitecţi români ai perioadei interbelice.

Casinul, care era tot o clădire provizorie construită din lemn, pe un parter de piatră, a fost dezmembrat în anul 1910, pentru a face loc impresionantului edificiu ce avea să devină simbolul oraşului de la malul mării.

Vă mai recomandăm: 

O nouă şansă pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa. Radu Mazăre susţine că va fi reparat cu fonduri guvernamentale

inaugurare cazino

FOTO Povestea Cazinoului din Mamaia. Taxa de baie în Marea Neagră era de 10 lei, plus 1 leu timbru de aviaţie




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite