FOTO VIDEO Pescadorul „Cormoran 2”, în derivă pe mare. Echipajul a fost găsit şi va ajunge acasă după alte 14 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescadorul a fost găsit după trei ore. FOTO Forţele Navale
Pescadorul a fost găsit după trei ore. FOTO Forţele Navale

Un pescador pierdut în Marea Neagră a pus autorităţile în alertă. Vasul "Cormoran 2", plecat de la Sulina a fost văzut ultima dată pe radare în dimineaţa de miercuri. Vasul a fost găsit după trei ore de echipajul unei nave comerciale aflate în zonă şi de un elicopter al Aerodromului Tuzla.

UPDATE 13.20 Autoritatea Navală Română a explicat detaliile operaţiunii într-un comunicat de presă. Îl redăm integral:

"În data de 04.03.2015, în jurul orei 07.20, Serviciul SAR - Poluare din cadrul ANR a fost contactat telefonic de către Garda de Coastă şi informat despre faptul că patronul pescadorului CORMORAN 2 cere ajutor pentru găsirea pescadorului aflat pe mare în derivă, cu motorul defect (black out), plecat la pescuit în data de 01.03.2015 şi trebuind să se întoarca în noaptea 03 – 04.03.2015. 

Proprietarul ambarcaţiunii a alertat şi solicitat intervenţia prin sistemul SCOMAR Constanţa, menţionând că la bordul pescadorului se află 5 persoane, iar nava s-ar afla poziţionată la cca 15 mile marine sud faţă de platforma Uranus, conform informaţiilor primare, iar faţă de ţărm la cca 40 mile marine.

În urma primirii alertei, ANR prin Serviciul SAR – Poluare a demarat acţiunile de căutare şi salvare, în calitate de coordonator al acţiunilor de intervenţie SAR, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Cooperare pentru Salvări de Vieţi Omeneşti pe Mare din anul 2008, modificat în anul 2013, solicitând intervenţia unui elicopter GSP aflat în zona plaformei Uranus.

A fost contactat, de asemenea, dispeceratul ARSVOM şi s-a solicitat trimiterea unei nave SAR în zona comunicată. ARSVOM a trimis în zonă nava SAR SAFIR, care desfăşoară în prezent activităţi de căutare. 

S-a solicitat sprijinul GSP pentru survol  cu un elicopter de la platformele petroliere. ANR, a solicitat de asemenea, MAI şi MApN intervenţia cu elicoptere pentru survol şi căutare.

În urma operaţiunilor de căutare desfăşurate, poziţia pescadorului a fost localizată de către un elicopter aparţinând RAS Tuzla şi confirmată de un alt pescador (OLIMPUS) aparţinând aceluiaşi proprietar.

În prezent, 2 nave aparţinând Gărzii de Coastă şi ARSVOM se îndreaptă către acesta."

Forţele Navale Române au relatat întâmplarea din pespectiva lor:

"Miercuri, 4 martie, în jurul orei 13.30, cele două nave militare ale Forţelor Navale Române şi elicopterul Puma Naval şi-au terminat misiunea de cercetare / căutare aeriană şi navală a pescadorului Cormoran 2, care a pierdut contactul radio cu Autoritatea Navală Romană, în dimineaţa aceleiaşi zile.

Nava a fost găsită, în derivă, la o distanţă de 53 mile marine (aproximativ 95 km) travers Constanţa. Echipajul nu a solicitat ajutorul autorităţilor pentru remorcare, evacuare sau asistenţă medicală, nefiind nici o persoană rănită. Pierderea contactului radio cu Autoritatea Navală Română s-a datorat problemelor tehnice, apărute în timpul marşului, la motoare şi la diesel-generatoare. Nu a fost afectată flotabilitatea navei, echipajul încercând să-şi remedieze defecţiunile cu mijloacele bordului.

​Elicopterul şi navele militare ale Forţelor Navale îşi continuă activităţile, conform programului de instrucţie."

UPDATE ORA 12.45 Pescadorul este tractat de o navă comercială către portul Mangalia. Vasul este programat să ajungă acolo la ora 3.00 a zilei de joi, 5 martie. Operaţiunea de tractare este îngreunată de vântul puternic şi valurile de pe mare.

UPDATE ORA 11.50 Pescadorul "Cormoran 2" a fost găsit şi se află acum la ancoră. 

Spre zona indicată plecase elicopterul YR RAH al Aerodromului Tuzla. Aparatul de zbor se afla lângă o platformă de foraj în momentul în care a fost primit semnalul SOS. Pilotul elicopterului a anunţat autorităţile despre locaţia exactă a pescadorului. Totodată, Autoritatea Navală Română a chemat în ajutor Forţele Navale Române. 

"Astăzi dimineaţă am fost solicitaţi să trimitem un elicopter Puma Naval pentru cercetarea situaţiei. Nava căutată nu se mai găsea pe radare. Noi aveam şi două nave purtătoare de rachete în larg şi le-am trimis şi pe ele. 

Pescadorul a fost găsit la aproximativ 45 mile travers Tuzla", a declarat pentru Adevărul lt. col. Cornel Pavel.

Autorităţile au solicitat şi intervenţia navei Ştefan cel Mare a Poliţiei de Frontieră. În momentul de faţă, cea mai apropiată navă este şalupa Safir a ARSVOM. Salvatorii au misiunea să tracteze pescadorul la mal. 

UPDATE ORA 11.00: La bordul navei se află cinci oameni şi toţi sunt în siguranţă. 

Pescadorul Cormoran 2 a plecat în urmă cu două zile din portul Sulina. Vasul de pescuit a avut de înfruntat o furtună pe mare noaptea trecută şi miercuri dimineaţa a fost văzut de ofiţerii de la Garda de Coastă pe radare. 

Iniţial, oamenii legii au crezut că echipajul pescuieşte ilegal, după care şi-au dat seama ca nava este în derivă. 

Nava aparţine unei firme din Mangalia şi face frecvent astfel de ieşiri pe mare. La primele ore ale dimineţii, proprietarul companiei de pescuit nu a mai putut să ia legătura cu echipajul şi a sunat imediat la 112. 

Pescadorul "Cormoran 2" a rămas, cel mai probabil, fără motoare funcţionale la 40 mile travers de zona Corbu - Vadu.

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a trimis şalupa Safir în căutarea lor. Directorul de exploatare al ARSVOM, Iulian Creţu a declarat pentru Adevărul că şalupa SAR poate ajunge, în condiţii de mare liniştită, în două ore la pescador. 

"Deocamdată nu ştim în ce stare este nava sau exhipajul şi nici câţi oameni sunt la bord. Acum marea este liniştită, dar aseară au fost probleme", a explicat Iulian Creţu pentru Adevărul. 

Vasul de pescuit se află atât de departe încât reprezentanţii ARSVOM nu pot să ia legătura prin radio cu el. Doar ofiţerii Gărzii de Coastă pot să comunice cu echipajul. 

Pescadorul „Cormoran 2”, în derivă pe mare

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite