FOTO VIDEO Peste o tonă de calcan şi rechin, la bordul unui pescador românesc, în Portul Tomis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marfa era pregătită chiar la bordul pescadorului, în Portul Tomis. FOTO Garda de Coastă
Marfa era pregătită chiar la bordul pescadorului, în Portul Tomis. FOTO Garda de Coastă

Nu pot fi acuzaţi de braconaj, dar oamenii legii i-au pus sub urmărire penală pentru modul în care au procesat peştele şi l-au vândut. Totul a pornit de la o dubă descoperită în Constanţa care era plină cu sute de kilograme de calcan fără acte.

Poliţiştii de frontieră de la Garda de Coastă Constanţa spun că au identificat mai întâi o maşină înmatriculată în Bulgaria care a plecat din Portul Tomis. Dubiţa condusă de un cetăţean bulgar îl avea drept asistent de şofer pe un turc. 

Maşina a fost oprită de poliţiştii de frontieră în zona Poarta 2 a oraşului Constanţa şi când au deschis uşile oamenii legii au găsit saci de rafie plini cu sute de kilograme de peşte din specia calcan. 

La un control mai amănunţit a reieşit că în dubă erau 390 kilograme de calcan. Peştele plecase din Portul Tomis şi urma să ajungă în Bulgaria, la Burgas. Anchetatorii spun că trasnportatorii nu aveau actele în regulă pentru marfă, aşa că sacii au fost confiscaţi. 

La audieri, cetăţeanul bulgar P. Chanyo, în vârstă de 69 ani şi cel turc, A. Aydin de 39 ani au declarat că ei nu erau decât cărăuşii pentru calcan şi că banii pentru marfă au fost transferaţi printr-un cont de bancă. Cei doi au recunoscut că peştele a fost luat de pe pescadorul "Blue Fish" ancorat la mal în Portul Tomis din Constanţa. Cercetările au fost imediat extinse şi oamenii legii au dat de o cantitate impresionantă de peşte la bordul navei. Peste 905 kilograme de rechin care era procesat fără autorizaţie.

Peştele era eviscerat şi ar fi ajuns apoi la restaurantele de pe litoralul românesc. La acţiunea poliţiştilor de frontieră au participat şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, care au constatat faptul că 392 kilograme de peşte din specia rechin erau improprii consumului.

Oamenii legii au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „procesarea fără drept a produselor obţinute din pescuit şi acvacultură” şi „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte”.

Pescador cu calcan şi rechin, depistat în Portul Tomis

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite