FOTO Techirghiolul îşi face grădină botanică după modelul Balcicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Adrian Stan arată planul falezei Techirghiolului FOTO S. Ionescu
Primarul Adrian Stan arată planul falezei Techirghiolului FOTO S. Ionescu

O grădină botanică după modelul celei de la Balcic va fi creată la Techirghiol, pe malul lacului. Pe o suprafaţă de aproape 3 hectare vor fi plantate 130 specii de plante (trandafiri, rozarium, cactus etc), care vor împodobi spaţiul pe care vor fi amenajate o seră, un lac artificial, cascadă, alei, pergole, chioşcuri, foişoare, bănci etc.

Proiectul realizat cu fonduri europene este derulat de Consiliul Local Techirghiol. Lucrările încep în martie 2014 şi vor fi gata în decembrie 2014.

În primăvara lui 2015, malul lacului Techirghiol va oferi astfel o promenadă spectaculoasă pe o lungime de 6 kilometri, începând de la intrarea în oraş dinspre Eforie Nord şi până la lacul Zarguzon, unde este crescătorie de peşti.

Groapa de gunoi situată la marginea localităţii va dispărea, iar turiştii şi localnicii se vor plimba pe întreaga faleză a lacului.

Pe distanţa de 6 kilometri, promenada va cuprinde un parc acvatic, terenuri de sport, plajă, faleză, pistă de biciclete, băile reci, parc, plajă de agrement cu yachting, Clubul Nautic Român şi grădina botanică.

La realizarea grădinii vor fi folosite materiale specifice Dobrogei - piatră, calcar, lemn – care să redea atmosfera de epocă a Techirghiolului. 

maria balcic

Maria, regina Balcicului FOTO balcic.net

Astfel de materiale au fost folosite, de altfel, şi la construirea Castelului de la Balcic, reşedinţa preferată a Reginei Maria. Diferenţa este de relief: la Balcic grădina este aşezată în pantă, cu vedere la mare, iar la Techirghiol relieful va fi înălţat artificial, la 4 metri, cu vedere la lac. Sediul administrativ al grădinii va fi similar intrării în palatul de la Balcic. 

Mentenanţa grădinii va fi asigurată prin parteneriat de Primăria Techirghiol şi de Sanatoriul Balnear al Casei Avocaţilor. „Acest obiectiv va spori atractivitatea oraşului care poate avea un sezon prelungit, inclusiv în anotimpul rece. În acest moment avem 400 turişti veniţi la sanatoriu pentru tratament balnear“, a declarat primarul Adrian Stan.

Proiectul în valoare de 1,5 milioane euro este transfrontalier, fiind realizat în cooperare cu Grădina Botanică din Balcic. Parteneri în proiect sunt Universitatea Ovidius Constanţa, şi Centrul Cultural Palatul Balcic, Universitatea Sofia şi Primăria Balcic.

Grădina de la Balcic foto www.balcic.net

Grădina de la Balcic foto www.balcic.net

Cu această investiţie va fi amenajată grădina de la Techirghiol, va fi modernizată cea de la Balcic, va fi înfiinţat un punct de informare turistică Arka - Balcic şi vor fi create 16 locuri de muncă, dintre care 10 la Techirghiol şi 6 la Balcic. Pentru realizarea grădinii botanice, 20 persoane se vor instrui la Balcic timp de o lună. La rândul lor, cei de la Techirghiol vor putea instrui alte persoane interesate în grădinărit şi horticultură.

Noua grădină botanică ar putea face parte din Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii de la Constanţa, care mai cuprinde Delfinariul, Planetariul şi Microrezervaţia. Între Techirghiol şi Balcic sunt 100 kilometri.

Fişă tehnică

Proiectul „Arta grădinăritului transfrontalier la Marea Neagră“, cod MIS-ETC 697, coordonat de Consiliul Local Techirghiol, este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Dezvoltarea economică şi socială”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1.„Sprijinirea cooperării transfrontaliere în mediul de afaceri şi promovarea unei imagini şi identităţi regionale“, în baza contractului de finanţare nr. 50762/ 25.06.2013/ 12.07.2013, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013. Proiectul are un buget total de 1.507.842,86 euro, din care valoare eligibilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala este de 1.278.952,32 euro, iar cea aferentă bugetului naţional este de 196.019,56 euro.

Vă mai recomandăm

FOTO Gestul regal care a scandalizat Europa. Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic

FOTO VIDEO Inima reginei Maria vine la Peleş, în decorul şi atmosfera palatului de la Balcic

AVANPREMIERĂ Fragmente din jurnalul Reginei Maria a României, din anul 1926

Premieră la Marea Neagră. Clubul Nautic Român inaugurează prima bază sportivă

FOTO Baza nautică de la Techirghiol, inaugurată cu o suită de oficialităţi


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite