Premieră la Marea Neagră. Clubul Nautic Român inaugurează prima bază sportivă
0Singura bază nautică amenajată la Constanţa în ultimii 40 ani este inaugurată în weekend la Techirghiol. Baza aparţine Clubului Nautic Român, înnodând o tradiţie veche de 105 ani.
Evenimentul, la care sunt invitaţi toţi iubitorii sporturilor pe apă, se va desfăşura duminică, 3 noiembrie 2013, de la ora 12.30, la sediul bazei CNR din oraşul Techirghiol, str. Dr. Victor Climescu, nr. 15, în zona Băile reci.
După inaugurare, oaspeţii vor participa alături de membrii clubului la o agapă, pentru a marca atât evenimentul inaugural, cât şi sărbătorirea celor 105 ani împliniţi de la fondarea Clubului Nautic Român. Evenimentul va fi găzduit de la ora 13.30, de Restaurantul Droma’s (centrul oraşului Techirghiol), firmă parteneră a clubului.
Construcţia, evaluată la peste 70.000 euro (fără TVA), este singura bază nautică ridicată de un club sportiv în ultimii 40 de ani, în România, şi a fost realizată în decursul a 18 luni.
Edificiul, ce-şi deschide porţile pe 3 noiembrie, ocupă o suprafaţă de 1008 mp şi cuprinde, printre altele: hangar de depozitare a ambarcaţiunilor cu o suprafaţă totală de 111 mp, o amenajare pentru reparaţiile ambarcaţiunilor, spaţiu pentru exerciţii de forţă şi întărirea musculaturii, vestiare pe sexe, cu apă caldă şi toate utilităţile, desfăşurate pe 69 mp, platformă de depozitare a bărcilor - cu o capacitate de 50 de ambarcaţiuni sportive, cale de acces către lac, betonată, în lungime de 35 de metri, planuri înclinate betonate pentru lansarea la apă, debarcader cu lungimea de 25 m. Imobilul este racordat la utilităţile de apă curentă, canalizare, energie electrică şi internet şi are reţea perimetrală de supraveghere video şi webcam cu perspectiva lacului.
„Întreaga investiţie - realizată de Clubul Nautic Român, din donaţii, fonduri proprii şi atrase - bifează toate caracteristicile unei baze moderne, menite să şlefuiască viitori velişti şi practicanţi de sporturi nautice, dar şi să ajute la o conştientizare asupra beneficiilor pe care le poate aduce un astfel de proiect generos comunităţii din Zona Metropolitană Constanţa“, declară campioana la yahting Andreea Mihăescu, directorul clubului Nautic Român.
Preşedintele Clubului Nautic Român este ziaristul Dan Mihăescu, iar antrenor principal şi coordonator al cursurilor din cadrul Şcolii de navigaţie este profesorul Stelian Marinescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Constanţa.
Istoricul începe în 1908
Clubul Nautic Român este prima asociaţie sportivă de profil din România, fiind înfiinţată în anul 1908 la Constanţa şi dedicată exclusiv sporturilor pe apă (yachting, canotaj, caiac-kanoe, înot, polo pe apă, pescuit şi cercetăşiei maritime etc). CNR a participat, în calitate de membru fondator, pe 1/14 decembrie 1912, la Bucureşti, la Şedinţa de Constituire a Federaţiei Societăţilor Sportive din România (FSSR), prima organizaţie sportivă cu caracter naţional care a reunit sub o singură autoritate entităţile sportive active existente. Aceasta avea în componenţă o serie de comisii centrale: atletism, football-rugby, football asociaţie, lawn tenis (tenis de câmp), scrima, ciclism, tir, sporturi de iarnă, sporturi nautice, gimnastică, oină, comisia pentru propagandă, comisia şcolară, comisia pentru amenajarea terenurilor etc.
Preşedinte al FSSR a fost ales chiar în şedinţa de constituire, principele Ferdinand (din 28 septembrie 1914 - Regele României). Alături de cluburile şi societăţile sportive constituente, ca membrii fondatori persoane-fizice, figurau personalităţi ilustre: George Valentin Bibescu, Ion Cămărăşescu, Dimitrie Ionescu şi generalul Constantin Coandă. Secretar-general a fost desemnat Principele Carol. Emblema FSSR a fost stabilită a fi un ecuson albastru, ce avea în mijloc un corb cu crucea în cioc şi culorile: albastru şi negru.
După Primul Război Mondial, Clubul Nautic Român şi-a încetat activitatea. Prezentul a dus la reînfiinţarea clubului din iniţiativa unor împătimiţi ai sportului cu vele.
Prezentul
Actualmente, Clubul Natic Român are sediul în Constanţa (str. Callatis, nr. 32, et. 3) şi în prezent deţine o bază nautic de antrenament, competiţii şi cantonamente, pentru yachting şi canotaj, pe malul Lacului Techirghiol, în oraşul Techirghiol, pe str. Victor Climescu nr. 15, în apropierea Sanatoriului Balnear.
Clubul are în derulare un parteneriat activ cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret – Constanţa, Universitatea Maritimă Constanţa şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu – Constanţa, prin intermediul căruia în anul şcolar 2011-2012 a fost lansat, în cadrul colegiului, primul Curs opţional pentru învăţarea sportului cu vele, în România. Modelul acestui curs opţional va fi extins şi permanentizat în localităţile limitrofe Bazei nautice şi în special în reţeaua şcolară din Zona Metropolitană Constanţa.
În anul 2013 Clubul Nautic Român a ratificat protocolul de colaborare pentru perpetuarea tradiţiilor marinăreşti şi dezvoltarea sporturilor nautice cu Statul Major al Forţelor Navale Române. Clubul Nautic Român şi-a acreditat în vara anului 2011 primul curs de pregătire a conducătorilor de ambarcaţiuni de agrement din cadrul Şcolii de navigaţie, instruirea teoretică şi practică urmând a se desfăşura în Baza nautică de la Techirghiol şi în cadrul instituţiilor de învăţământ cu care avem parteneriate active.
Clubul Nautic Român este afiliat la Federaţia Română de Yachting (FRY) şi în primul an de la înfiinţare a organizat trei concursuri de veliere sportive, la clasele Optimist şi Cadet, în premieră absolută pe luciul de apă al lacului Techirghiol. Începând din sezonul 2011, Clubul Nautic Român organizează competiţii de veliere sportive, cu participare internaţională, cuprinse în Calendarul Federaţiei Române de Yachting (FRY): (27 – 29 mai Regata Cupa Copilului, 12- 15 septembrie Regata Internaţională Cupa Dobrogei şi 2 – 4 decembrie Regata Cupa Sfântul Nicolae).
Regata Internaţională Cupa Dobrogei este prima competiţie transfrontalieră de yachting, fiind organizată în parteneriat cu Morski Klub – Balchik, alternativ, la Techirghiol şi la Balchik, trofeul interim (transmisibil) Cupa Dobrogei, atribuit celei mai bune echipe de club, fiind disputat anual.
În anul 2012, Regata Sfântul Nicolae a devenit prima e-regată organizată în domeniul virtual, în România, pe un simulator de navigaţie cu vele, deţinut în proprietate chiar de clubul organizator, concursul desfăşurându-se la clasele Optimist, Laser 4.7 şi Laser Radial.
Andreea Mhăescu, campioană la yahting şi director al Clubului Nautic Român
„Clubul Nautic Român îşi propune, în primul rând, să lanseze o campanie naţională pentru popularizarea sportului cu vele, în toate judeţele şi regiunile ţării, acolo unde există cursuri de apă, lacuri naturale sau acumulări amenajate şi unde condiţiile geografice permit acest lucru.
La Baza nautică de pe Lacul Techirghiol organizăm cantonamente, competiţii şi tabere tematice de vară pentru instruirea copiilor în yachting, wind-surfing, kaiac-canoe şi pescuit sportiv, în spiritul cercetăşiei maritime (sea-scouts). Noi considerăm că o astfel de campanie de promovare a sportului cu vele şi canotajului va da roade, pe termen mediu, atât pe plan sportiv cât şi turistic“, spune Andreea Mihăescu.
La Baza nautică din Techirghiol sunt create condiţii pentru dezvoltarea unor programe de incluziune socială, prin sport, a persoanelor defavorizate şi persoanelor cu dizabilităţi fizice. Acest lucru va fi posibil printr-un parteneriat cu instituţiile de asistenţă socială şi ocrotire, prin înfiinţarea şcolii de navigaţie cu vele în cadrul căreia copii şi tinerii instituţionalizaţi sau aflaţi în ocrotirea instituţiilor specializate, vor putea să parcurgă etapele de pregătire practică, pe apă şi teoretică, astfel ca de la vârsta de 16 ani să poată obţine brevetul de skiper, pentru yachturile de croazieră, un certificat profesional valabil în toată lumea.
„Cel de-al doilea program social vizează crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice şi/sau neuro-motorii, pentru practicarea sportului cu vele şi recuperare fizică. Acest proiect va fi dezvoltat în colaborare cu instituţiile sanatoriale de recuperare, de pe litoralul românesc al Mării Negre“, arată Andreea Mihăescu.
Clubul Nautic Român (www.clubulnauticroman.ro) promovează cultura nautică şi un stil de viaţă propriu iubitorilor mediului acvatic şi al sporturilor de apă prin intermediul unei platforme multimedia alcătuită din publicaţia on-line, MAGAZIN NAUTIC (www.magazin-nautic.ro) şi siteul webtv NAUTICA TV (www.nauticatv.ro). În luna februarie 2011, Clubul Nautic Român a primit acreditarea la Camera Deputaţilor şi colaborează în problemele legislative de specialitate cu comisiile: administraţie publică economică, buget, muncă, sănătate, învăţământ, cultură şi juridică.
Vă mai recomandăm
Yachting-ul, promovat ca sport regional al Dobrogei
Premieră. Regată de yachting, organizată în spaţiul virtual
Au navigat cu yahtul pe net, în prima regată virtuală
Cupa Dobrogei, regata internaţională la veliere sportive, a luat startul la Marina Eforie
Cupa Dobrogei la veliere sportive, dusă la Nessebar - Bulgaria