FOTO O navă românească participă la un exerciţiu militar în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava românească „Alexandru Cătuneanu“ FOTO Cosmin Costea,- Centrul Media al Forţelor Navale
Nava românească „Alexandru Cătuneanu“ FOTO Cosmin Costea,- Centrul Media al Forţelor Navale

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” participă, în perioada 02-22 octombrie, la exerciţiul multinaţional „Nusret 19”, organizat şi coordonat de Forţele Navale ale Turciei.

Nava militară românească a luat parte pentru prima dată la acest exerciţiu anul trecut, când a fost singura platformă navală specializată în cercetarea hidrografică subacvatică şi în realizarea suportului informaţional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine.

Obiectivul principal al exerciţiului „Nusret 19” este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre marinarii militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Kuweit, Qatar, România, Spania şi Turcia, specializaţi în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice. 

Sunt prevăzute secvenţe de instruire complexe de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, de respingere a atacurilor ambarcaţiunilor rapide, precum şi secvenţe de remorcare şi de reaprovizionare pe mare. Totodată, vor avea loc ateliere de lucru pe diferite domenii, operaţii de scufundare şi de căutare a minelor, expoziţii de tehnică militară.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de căpitan-comandorul Rogers Casian şi are la bord un echipaj alcătuit din 44 de militari, un detaşament de scafandri de luptă EOD, specializat în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, precum şi doi ofiţeri de stat major, care vor face parte din echipa de conducere a exerciţiului.

Activitatea face parte din Planul cu activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române pe anul 2019 şi contribuie la creşterea solidarităţii militare aliate în zona extinsă a Mării Negre.

Cne a fost Alexandru Cătuneanu

Ilustrul comandor Alexandru Cătuneanu a coordonat toate măsurătorile care au dus la întocmirea primei hărţi a coastei româneşti a Mării Negre, ce a fost premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris, în 1900. După harta realizată în secolul al XIX-lea s-a navigat până în anul 1952.

Comandorul Alexandru Cătuneanu a murit în anul 1916, într-un accident de tren, în gara Ciurea, din apropierea Iaşiului. Anul Nou 1916/1917, pe stil vechi, un tren cu refugiaţi venea la Iaşi dinspre Galaţi, cu soldaţi români şi ruşi, dar şi civili, care plecau din teritoriile ocupate. În gara Ciurea, la sud de Iaşi, trenul aglomerat, cu 26 de vagoane, s-a ciocnit pe linia întâi cu o garnitură.

Unele surse dau garnitura de tren având în compunere cisterne cu combustibil, iar alte surse dau garnitura de tren de care s-a ciocnit, având ca încărcătură, muniţii. A urmat un incendiu devastator. Bilanţul a fost de aproximativ 1.000 de morţi, însă absenţa unei anchete oficiale nu a permis elucidarea cauzelor accidentului. A fost considerat cel mai mare accident feroviar din România.

Atunci, a fost rănit istoricul Vasile Pârvan şi au murit prinţul Vasile Cantacuzino şi comandorul Alexandru Cătuneanu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite