FOTO Legenda urbană a Constanţei: Sfântul Anton de Padova, la care se roagă catolici, ortodocşi şi musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesiunea Sfântului Anton, la 13 iunie, pe străzile din centrul vechi al Constanţei FOTO Parohia Sfântul Anton
Procesiunea Sfântului Anton, la 13 iunie, pe străzile din centrul vechi al Constanţei FOTO Parohia Sfântul Anton

Tentaţia fructului oprit a sporit la Constanţa misterul unei legende urbane. Se spunea că dacă te rogi la Biserica Catolică Sfântul Anton din peninsulă, orice dorinţă ţi se va îndeplini.

În vremea dinainte de 1989, mersul la biserică era aproape prohibit, iar credinţa era o opţiune riscantă pe care ţi-o asumai. Cu atât mai mult, slujbele de la catolici erau o curiozitate pentru restul populaţiei ortodoxe. Tentaţia fructului oprit a sporit la Constanţa misterul unei legende urbane. Se spunea că dacă te rogi la Biserica Catolică Sfântul Anton din peninsulă, orice dorinţă ţi se va îndeplini.

Promoţii de elevi, liceeni, studenţi, tineri, bătrâni, sănătoşi sau suferinzi luau calea „catedralei“, aşa cum i se spunea bisericii catolice. Fie că se rugau pentru examene, fie că se rugau pentru noroc în dragoste, tinerii au crescut cu convingerea că Sfântul Anton le ascultă dorinţele.

Într-o condică de mărturii, preoţii au consemnat minunile trăite de credincioşi după ce s-au rugat la Sfântul Anton. Impresionant este că la ajutorul sfântului catolic au apelat nu doar creştini, ci şi musulmani. Mărturiile au fost date de oameni în faţa preoţilor.

Monseniorul Ştefan Ghenţa notează: „Soltana Ignat din comuna Mihail Kogălniceanu ne spune că în urmă cu 1 an şi jumătate a venit la Biserica Sfântul Anton pentru că avea proces la Curtea Supremă. Litigiu de muncă cu directorul I.A.S. Mihail Kogălniceanu care a oprit cartea de muncă, a falsificat anii. «Procesul a fost la Tulcea, am pierdut, trebuia să plătesc toate cheltuielile de judecată. Am venit cu lacrimi în ochi la Sf Anton. În scurt timp am primit toate drepturile, acum aştept să se execute hotărârea», a relatat femeia.

Gheorghe Costea din Medgidia, domiciliat pe strada Independenţei nr. 43, trebuia să fie supus unei intervenţii chirurgicale pe cord, iar medicii nu garantau reuşita acestei operaţii. În luna aprilie a anului 2008, el a venit la biserică pentru a cere ajutorul Sfântului Anton. A fost operat, iar la controlul medical de după operaţie, medicul i-a spus: „Cineva acolo Sus vă iubeşte“. „Operaţia a reuşit, iar Gheorghe se simte bine acum“, a scris preotul Vasile Ureche.

Ionica Dodiş din Constanţa, strada Valu lui Traian, a cerut să i se facă novena Sfântului Anton ca să i se înapoieze o sumă mare de bani şi bijuteriile furate din casă în urmă cu 3 ani. „În timpul primei novene toate au fost aduse înapoi chiar de cel care le luase“, arată monseniorul Ştefan Ghenţa. Novena reprezintă acte de devoţiune pe care le împlineşte creştinul catolic timp de nouă zile la rând.

Lenuţa Girigan din Poarta Albă era disperată pentru că împrumutase 200.000.000 lei vechi lui Liviu şi Dana pentru o lună. Au trecut 4 ani, iar ei nici nu se gândeau să restituie banii femeii, cu toate că ea le ceruse asta de multe ori. „La scurt timp după ce am venit la Sfântul Anton, cei doi au venit şi mi-au spus că au probleme în casă… şi mi-au dat toţi banii“, a spus femeia.

Tănase şi Aurelia Chiriac din Dorobanţu erau supăraţi că fiul lor Ioan şi Luminiţa Daniela erau despărţiţi de 2 ani. Au venit la Biserica Sfântul Anton unde au cerut rugăciuni pentru împăcare. „Oamenii au venit apoi să mulţumească deoarece în decursul primelor 9 săptămâni, tinerii s-au împăcat şi sunt liniştiţi“, spun preoţii.

Gica Gurgu nu-şi găsea perechea şi a venit la Sfântul Anton, sfătuită de cineva. În prima serie de rugăciuni de 40 zile şi-a cunoscut alesul. Acum au o familie frumoasă, cu 2 copii şi casă.

Tătăroaica Mariman de pe strada Amurgului din Constanţa a participat la novene, iar în timpul celei de-a doua novene a recuperat ce pierduse.

Turcoaica Magie Curtie de pe str. Dionisie cel Mic era necăjită cu băiatul ei, care nu-şi găsea niciun rost. A urmat 9 săptămâni de rugăciune la Sfântul Anton. „Înainte de a se termina termenul, băiatul meu a primit serviciu, acum au cumpărat casă…“, era fericită femeia.

Sfântul Anton de Padova (Fernando Martins de Bulhões, 15 August 1195 - 13 Iunie 1231) a fost un preot catolic portughez, călugăr al Ordinului Franciscan. Pentru minunile înfăptuite a fost proclamat la 16 ianuarie 1946 drept Doctorul Bisericii. În calendarul catolic el este celebrat la data de 13 iunie, iar simbolul său este crinul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite