FOTO Întoarcerea în timp: în Cazinoul în ruină s-au interpretat piese celebre la vioară, violă şi violoncel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru artişti renumiţi au interpretat piese celebre în sala de spectacole a Cazinoului constănţean, cu ocazia celebrării în 2018 a Anului Patrimoniului Cultural European

Miercuri seara, în faţa unui public dornic de cultură, Erik Schumann, vioară, Christian Naş, violă, Răzvan Popovici, violă şi Marcin Sieniawski, violoncel au interpretat piese celebre ale lui Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart şi George Enescu.

Concertul organizat la Cazinoul din Constanţa face parte din iniţiativa SOS Conac, lansată anul trecut, prin care SoNoRo îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra clădirilor din ţara noastră cu valoare patrimonială mare şi care se află într-un stadiu avansat de degradare. 

„Propunem prin concertul de la Cazinoul din Constanţa o întoarcere în timp în acel început de secol XX, când bucuria de a trăi se traducea în splendidul stil Art Nouveau în care este construit şi cazinoul şi prin muzica unor compozitori precum George Enescu, Frank Bridge sau György Ligeti. Atunci arta răsuna ca o odă a bucuriei în toate formele sale, apoi, însă, au urmat anii grei, de război, regim totalitarist şi distrugere.

Reabilitarea Cazinoului din Constanţa ar reprezenta o punte în timp spre acel moment al bucuriei, spre care dorim să ne întoarcem şi a cărui esenţă dorim să o redăm prin muzica noastră, un apel la salvarea frumuseţii din lume, ce dăinuieşte încă în aceste monumente, rapsodii în piatră, pe care nu dorim să le lăsăm să piară“, a spus  Răzvan Popovici, iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo. 

Cazinoul din Constanţa se află pe Lista celor mai periclitate 7 monumente ale Europei în Anul Patrimoniului Cultural 2018. Clasamentul este realizat de principala organizaţie de patrimoniu european - Europa Nostra, patronată de Placido Domingo. 

image

„Vocea moştenirii culturale din Europa“ este intitulată asociaţia fondată la 29 noiembrie 1963 la Paris, ce va acorda în acest an o atenţie specială splendidului edificiu de la Marea Neagră.

Europa Nostra este condusă de celebrul tenor spaniol Placido Domingo, care a catalogat Cazinoul din Constanţa şi celelalte 6 situri de pe lista finală ca fiind comori rare pentru care comunităţile locale au nevoie de sprijin european.

„Această nouă listă a Celor mai periclitate 7 cuprinde comori rare ale patrimoniului cultural european, în pericol de a fi pierdute. Comunităţile locale sunt profund angajate în păstrarea acestor importante exemple ale patrimoniului nostru comun, dar au nevoie de un sprijin european mai cuprinzător. Fac, aşadar, apel către părţile interesate, atât publice, cât şi private, de la nivel local, regional, naţional şi european, să îşi unească forţele pentru a asigura un viitor viabil pentru aceste situri“, a arătat maestrul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra. 

Prin organizarea acestor evenimente în monumentele periclitate, Placido Domingo doreşte, astfel, impulsionarea actorilor culturali din întreaga Europă pentru ca, pe 9 mai, aceştia să aducă un omagiu patrimoniului european prin muzică, dans, sau orice altă manifestare artistică, în spiritul Odei Bucuriei, compusă de Ludwig van Beethoven. Momentele artistice, ce vor avea loc cu această ocazie, vor putea fi vizionate în reţelele de socializare, reunite prin hashtag-ul #Ode2JoyChallenge.

image

Cazinoul lui Daniel Renard, locul unde altădată lumea boemă se distra, unde se jucau sume fabuloase şi unde se năşteau poveşti de iubire, se află într-o stare avansată de degradare. Pasat în ultimul deceniu de la o autoritate la alta, acum se află în administrarea  Companiei Naţionale de Investiţii. Soarta sa se judecă la instanţă, după ce au avut loc mai multe licitaţii eşuate.

Cazinoul a avut o istorie tumultoasă. În august 1916, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. Clădirea a fost afectată de schije. În 1934, Daniel Renard a fost chemat pentru reparaţii la Cazinou. Din 1941, în faimosul edificiu au fost cantonate trupele germane. Din nou, Cazinoul a avut de suferit de pe urma bombardamentelor, dar a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politici. Începând din anul 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 şi 1989 a aparţinut de O.N.T. Litoral. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986-1988.

image

Pe aceeaşi temă:

Imagini interzise din interiorul Cazinoului Constanţa. Superba clădire a fost redeschisă pentru o singură zi

VIDEO Cazinoul din Constanţa, filmat înainte de renovare

VIDEO Cazinoul din Constanţa, folosit ca fundal pentru muzica eşecului - noul trend de pe piaţa internaţională

Celebrul brand Sony a filmat o reclamă în Cazinoul Constanţa. Imaginile fabuloase din ruina abandonată de stat în România

Momente inedite din viaţa Cazinoului din Constanţa. De la spital de campanie în vremea războiului la vedetă în spoturi publicitare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite