Imagini interzise turiştilor din interiorul Cazinoului Constanţa. Superba clădire a fost redeschisă pentru o singură zi
0Localnicii şi turiştii din Constanţa au avut joi, 15 septembrie, ocazia rară de-a intra în interiorul celebrului Cazinou, clădirea-simbol a oraşului şi una dintre cele mai frumoase din România. Organizatorii unui congres pe tema patrimoniului regal de la Marea Neagră spun că plănuiesc să aducă oamenii mai des în interior.
Chiar şi ruină, Cazinoul stârneşte interes. Toţi turiştii români şi străini care ajung pe litoral fac obligatoriu o plimbare şi pe faleza Constanţei şi admiră silueta monumentală a Cazinoului, una din cele mai frumoase construcţii ale României. Numai că, din păcate, Cazinoul este închis publicului din 1997.
Pentru o zi, Cazinoul şi-a deschis larg porţile pentru vizitatori, în sala de parter pentru a găzdui dezbaterea cu titlul „Patrimoniul Regal la Marea Neagră“ şi expoziţia „Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanţa“.
Tot pentru o zi, s-a aşternut covor roşu la intrare, amintind trecătorilor de vremurile de glorie ale Cazinoului.
Eleganţa de altădată
Acum, minunata clădire mai păstrează frânturi ale eleganţei din trecut. De cum intri pe uşa somptuoasă, te izbeşte un aer trist. Pictura de pe pereţi aproape a dispărut. Prin colţuri, tencuiala a căzut cu totul, iar igrasia pune încet dar sigur stăpânire pe zidurile de la parter. Mare parte din geamuri s-au spart şi doar pe alocuri au fost înlocuite, pentru a conserva interiorul. Policandrele care mai atârnă din tavan nu mai au decât rol decorativ, întrucât construcţia nu mai are demult energie electrică.
Pe scările care duc la etaj s-a întins un covor egru. Din păcate, niciun condur de cristal nu mai calcă demult pe el. Etajul este închis definitiv, pentru siguranţă. Într-un colţ descoperim pictat anul 1910, anul inaugurării Cazinoului. Doar prin vitraliile care au rezistat timpului soarele luminează la fel ca în perioada de glorie a Cazinoului.

În vremurile de glorie, parterul avea un hol generos de primire, continuând cu o scară majestuoasă în trei rampe către etaj. De-o parte şi de alta a scării se găseau un grup sanitar şi biroul administratorului. În continuare, spre nord erau spaţii pentru garderobă, bufet cu laborator, sală de lectură, vestiar, două săli de joc şi una de biliard. La etaj, scara ducea într-un hol prin care se intra în sala de spectacole. De-o parte şi de alta a alveolei scenei se găseau foaierul artiştilor şi budoar pentru doamne.
Istoria de un veac
Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Cucea Roşie pe post de spital de campanie, însă a fost şi clădirea lovită de schije şi atunci au murit aici 10 oameni. Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul devine iarăşi functional.

Din 1941, Cazinoului a devenit gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în frumosul edificiu de la malul mării. Din nou, Cazinoul a avut de suferit de pe urma bombardamentelor, dar a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politici.
Începând din anul 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 şi 1989 a aparţinut ONT Litoral. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988.
Cazinoul a fost închis definitiv în 2007 şi în anii care au urmat a fost plimbat de la o autoritate la alta, fără să existe un proiect viabil de renovare. Din 2014, clădirea-monument se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii, care a organizat o licitaţie publică pesntru desemnarea consorţiului care să se ocupe de renovarea lui. Din nefericire, acets lucru a dus la noi procese. Nimeni nu mai îndrăzneşte să mai înainteze vreun termen pentru începerea lucrărilor.
De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO
FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri





