Firma „Dobre şi fiii“ livrează cornuri mucegăite. Mama unui copil a postat pe Facebook un corn din lotul „martie 2016“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de grădiniţă din judeţul Constanţa a dus acasă un corn mucegăit pe care l-a primit în cadrul programului „Cornul şi Laptele“. Produsele sunt distribuite de firma înfiinţată de Mircea Dobre, tatăl ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre. Lunar, societatea de panificaţie primeşte prin acest program suma de 1.040.000 de lei, cu tot cu TVA.

Un părinte revoltat a postat marţi, într-un grup pe Facebook, imagini cu un corn mucegăit, pe care copilul de grădiniţă l-a primit în cadrul programului guvernamental. Deşi ambalat, se poate observa cu uşurinţă faptul că acel produs nu se poate consuma, prezentând modificări de culoare. O altă imagine prezintă un corn tot în ambalaj pe care este lipită o etichetă: „A se consuma de preferinţă înainte de: (…) lot 14.03.2016. 

Cornurile sunt furnizate de societatea „Dobre şi fiii“, înfiinţată de Mircea Dobre, tatăl actualului ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, şi fost viceprimar interimar al Constanţei, în prezent consilier local. 

Mircea Titus Dobre, actualul ministru al Turismului, nu mai are nicio calitate în această companie. Din iunie 2016, el nu mai este acţionar. 

Aceste cornuri au fost împărţite tuturor copiilor de la unităţile de învăţământ din Lipniţa, o localitate situată la 100 kilometri de Constanţa. 

Cum a ajuns copilul acasă, mama copilului s-a speriat atunci când a văzut cum arată cornul pe care, din fericire, micuţul nu a apucat să mănânce. 

Femeia a dezvăluit pentru „Adevărul“ că nu este singura dată când micuţul a primit un corn mucegăit, însă se teme să facă reclamaţii. „Am anunţat-o pe doamna educatoare, apoi am postat imaginile. Noroc că copilul nu îl mănâncă, pentru că nu îi place“, a spus femeia, care doreşte să-şi păstreze anonimatul. 

image
image
image

Imaginile postate pe Facebook de un părinte revoltat

„Mi s-a spus că este o greşeală de inscripţionare“

Directoarea şcolii,  Alina Ivaşcu, nu primise nicio sesizare până când am sunat noi la şcoală pentru a vedea dacă informaţiile relatate de respectivul părinte se confirmă sau nu. Cadrul didactic era la o unitate şcolară din mediul rural de pe raza comunei Lipniţa, însă cum a aflat de incident a sunat imediat la firma care  distribuie produsele, respectiv „Dobre şi fiii“. 

„Mi s-a spus că a fost vorba de o inscripţionare greşită“, afirmă cadrul didactic. Spune că toate cornurile care nu au fost date elevilor au inscripţionate pe etichetă această dată, respectiv 14.03.2016, dar că niciun altul nu este mucegăit. „Din păcate, omul care împarte cornurile la clase nu a observat greşeala. Şi nu am însă certitudinea că este acelaşi corn în toate imaginile“, spune ea, adică produsul mucegăit nu este acelaşi cu ambalajul cu data fabricării 14.03.2016. 

Directoarea şcolii promite că astfel de situaţii nu se vor mai repeta. „Te zguduie când vezi aşa ceva, dar astfel de situaţii nu se vor mai repeta la noi“, a dat ea asigurări. Livrarea cornurilor la Lipniţa se face o dată pe săptămână, în ziua de joi. 

Un specialist care a lucrat în alimentaţia publică spune că eticheta de pe cornurile livrate de „Dobre şi fiii“ induce în eroare. „Data fabricaţiei şi a expirării trebuie menţionate separat, la fel şi numărul lotului. Dacă pe etichetă se trece data producţiei, ar trebui să fie şi data expirării, ceva de genul: «Valabil 48 de ore de la data înscrisă pe ambalaj». Se admite ca numărul de lot să fie data producţiei, dar când expiră, cât este valabil şi în ce condiţii...“, spune el.

1.040.000 de lei, contractul lunar 

Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa, instituţie care organizează licitaţia pentru programul guvernamental, spune că de când conduce instituţia, de aproximativ şapte luni, nu a primit nicio sesizare, dar că va lua în seamă acest aspect atunci când se va relua licitaţia publică, întrucât contractul societăţii „Dobre şi fiii“ expiră în acest an. „Nu accept compromisuri“, spune el. Lunar, societatea de panificaţie primeşte prin acest program suma de 1.040.000 de lei, cu tot cu TVA. Din păcate, reprezentanţii societăţii „Dobre şi fiii“ nu au vrut să-şi spună punctul de vedere. 

Firmă abonată la bani publici

„Dobre şi fiii“ a fost înfiinţată în 1994 de Mircea Dobre, tatăl actualului ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, ambii apropiaţi ai clanului Radu Mazăre – Nicuşor Constantinescu.

Firma de panificaţie a câştigat pentru a doua oară licitaţia pentru furnizarea cornurilor prin programul guvernamental în toate cele 488 de unităţi şcolare din judeţul Constanţa. Ultimul contract a fost atribuit firmei în luna noiembrie 2013, pentru Programul „Cornul şi Laptele”, valoarea contractului fiind de 61.770.272 lei, pe o durată de patru ani. Primul contract a fost semnat în 2009. 

În mandatul trecut, consilierul local Mircea Dobre a fost declarat incompatibil de ANI, după ce firmele acestuia au câştigat licitaţii cu Primăria Constanţa pentru livrarea de produse alimentare pentru pachetele nevoiaşilor. Pentru a scăpa de incompatibilitate, Mircea Dobre a cedat acţiunile firmei ginerelui său, Dragoş Piuaru. 

Vă mai recomandăm:

Brutarul cu 1.724 de obiecţii la Legea descentralizării

Cetăţeni refuzaţi la microfonul şedinţei de consiliu local. Edilii au votat explicit ca oamenii să nu poată lua cuvântul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite