Exterminarea evreilor în timpul Holocaustului: un ţăran alegea un bărbat din convoi, acesta era împuşcat şi apoi se plătea preţul
0
În raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România se vorbeşte de atrocităţile săvârşite de jandarmii români asupra evreilor care erau duşi către lagărele de muncă.
Fetele tinere erau violate, adulţii împuşcaţi şi lăsaţi să putrezească pe marginea drumului sau îngropaţi în gropile pe care şi le săpau singuri.
Jandarmii câştigau şi bani în unele cazuri după uciderea evreilor. Spre exemplu, se arată în raport, metoda jafului şi asasinării a fost unică în contextul Holocaustului: ţăranii se apropiau de un jandarm din escortă, arătau un evreu cu haine sau încălţăminte care îi plăceau şi propuneau un preţ, de obicei cam 1.000-2.000 de lei. După o scurtă tocmeală, jandarmul împuşca evreul, ţăranul plătea suma convenită şi dezbrăca rapid cadavrul.
Jefuirea oficială a evreilor a fost ordonată de Ion Antonescu şi facilitată de Banca Naţională a României. La 5 octombrie, mareşalul a ordonat schimbul bijuteriilor şi metalelor preţioase pe care le posedă evreii ce se evacuează din Basarabia şi Bucovina, adică jefuirea lor.
Alte ordine înlesneau schimbarea leilor deţinuţi de evrei în ruble, apoi în mărci germane de ocupaţie. Banca Naţională s-a grăbit să-l informeze pe ministrul de Finanţe: „Întrucât operaţiunea de preluare a obiectelor preţioase de la evreii din Basarabia şi Bucovina, s-a terminat, vă rugăm a desemna un delegat al Dv., în prezenţa căruia să se deschidă lăzile conţinând aceste obiecte în vederea inventarierii lor“.
Modul în care Ion Antonescu a tratat evreii nu a scăpat atenţiei lui Hitler. Cu câteva zile înaintea semnării Acordului de la Tighina, la 30 august 1941, acesta i-a spus lui Paul Joseph Goebbels (ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945 ): „În ceea ce priveşte problema evreiască, se poate stabili acum că un om ca Antonescu acţionează în acest domeniu într-un mod mai extremist decât am făcut noi până acum“.
Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România a fost înfiinţată de Ion Iliescu, preşedintele României, la 22 octombrie 2003. Comisia s-a întâlnit de trei ori: la 16-22 mai 2004 (în Washington), la 6-9 septembrie 2004 (în Ierusalim) şi la 8-13 noiembrie 2004 (în Bucureşti). Raportul final i-a fost înaintat lui Ion Iliescu la 11 noiembrie 2004.
Vă mai recomandăm:
FOTO Mărturii din infern. Viaţa lui Sady Herşcovici, dat afară de la şcoală pentru că era evreu, apoi trimis în lagăr şi la construirea CanaluluiSupravieţuitorii pogromului din 1941 revin la IaşiL